Paralely... Čínske alebo slovenské bylinky?

Určite ste sa už viacerí stretli s čínskou medicínou a vyskúšali jej liečebné metódy na prírodnej báze. Ak ste si aj zakúpili niektoré čínske produkty – či už vo forme bylinných lisovaných tabliet alebo čajov a práškov –, určite ste si všimli ich krkolomné názvy. Hlavne ak ste si ich chceli opätovne vypýtať od svojho terapeuta a nevedeli ste ich vysloviť. Všetkým nám znejú veľmi zložito, nevieme ich prečítať a nepodobajú sa na žiaden nám blízky jazyk... To v nás budí dojem, že sú všetky exotické a nám neznáme. Opak je však pravdou.

Veľa z nich veľmi dobre poznáme a rastú blízko nás, na našich lúkach a v lesoch. Buď ich tiež vedieme ako liečivé alebo ich považujeme za burinu v záhrade. Ich liečivé účinky častokrát nie sú v našich končinách preskúmané. Číňania svoju fytoterapiu naozaj vyšperkovali do dokonalosti. Bylinky nielenže zbierajú a sušia, ale ich aj pražia, namáčajú do octu a znovu pražia, nechajú spáliť na popol alebo lúhujú v zázvorovej šťave či mede a znovu sušia. Pritom všetko má svoje špecifické dôvody a spôsob použitia. U nás kedysi o bylinkách veľa vedeli ľudoví liečitelia, bylinkárky a alchymisti. Tí vedeli bylinky ďalej spracovať do tinktúr, macerátov, vonných olejov, hojivých mastí a kvetových hydrolátov, aby z nich vyťažili to najlepšie. Aj oni vedeli „našiť“ chorému liečbu na mieru. Mnohí z nás dnes poznajú aspoň základné bylinky, ktoré sa bežne používajú do čajových zmesí na každodenné pitie. Ostatné nám naši predkovia - bylinkári zanechali v starých herbároch. Keď sa podrobnejšie pozrieme na známe čínske liečivá zistíme, že sú vlastne aj slovenské.

MAIYA (čítaj „maj-ja“)

Jačmeň (Hordeum vulgare)

U nás vcelku obľúbená obilnina už od dávnej minulosti. Bola súčasťou jedálnička našich predkov a jej popularita stále vzrastá vďaka zdravej makrobiotickej a vegetariánskej strave. Poznáme ho pod jednoduchším zľudoveným názvom „krúpy“. Babičky nám často spomínajú výbornú krúpovú kašu, ktorú mali na obed len tak s osmaženou cibuľkou. Jednoduché a zdravé jedlo plné výživy. Jačmenné krúpy sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, kyselinu listovú, horčík, vápnik, meď, železo, fosfor, draslík, zinok a vlákninu. Keď ich dlho žujete v ústach samotné, varené len vo vode bez soli zistíte, že majú prirodzene sladkú chuť, ako väčšina obilnín. To nám napovedá, že podporujú správne funkcie sleziny a žalúdka, orgánov Zeme a stredu tela. Napomáhajú správnemu tráveniu, rýchlejšiemu rozkladu potravy a vstrebávaniu výživy. Harmonizujú a upokojujú žalúdok. Zasýtia a zároveň nevytvárajú pocit ťažoby v bruchu. Jačmeň sa používa v čínskej medicíne bežne. Je súčasťou liečív na zlepšenie trávenia. Používa sa aj na spustenie laktácie po pôrode a pri jej zástave napr. počas ochorenia. Pravidelne by sa však počas kojenia nemal konzumovať.

HUSUI (čítaj „chu-suej“)

Koriander siaty (coriandrum sativum L.)

V našich záhradách sa mu výborne darí. V Číne čerstvé lístky používajú tak, ako my petržlenovú vňať. Proste všade – na zemiaky, ryžu, zeleninu, do polievky aj mäsa na šťave. Má mierne štipľavú chuť, takže zohrieva. Má vzťah k dráhe pľúc a žalúdka. Dokáže z tela vyhnať veterný chlad pri bežnom nachladnutí. Aj semienka majú bohaté uplatnenie v kuchyni pri varení – používajú sa do rôznych zeleninových a strukovinových jedál indického a čínskeho typu (dhál - kašovité jedlo zo zeleniny a strukovín). Ich žuvanie pomáha pri refluxe, pálení záhy a nafúknutom bruchu. Koriander všeobecne podporuje trávenie pri pocite plného žalúdka. Je vynikajúcou prevenciou chrípky. Keďže je to výrazne aromatická bylinka, je populárna aj v aromaterapii. Na problémy s trávením môžeme použiť aj esenciálny olej zo semien koriandru. Buď ho dáme do aromalampy a budeme postupne vdychovať jeho netradičnú vôňu, alebo si ho budeme potierať okolo pupka, zriedený s prírodným mandlovým olejom.

XIAKUCAO (čítaj „sia-kchu-cchao)

Čiernohlávok obyčajný (Prunella vulgaris)

V našich končinách je to skôr burina na záhradách a lúkach. Je to krásna prízemná bylinka, ktorej kvet v lete vytvára malú fialovú šišku. Podľa čínskej medicíny má chladnú povahu, takže sa používa na odstránenie nadmerného horka. To vzniká z prehnanej konzumácie ťažkých vyprážaných, grilovaných, pikantných alebo korenistých jedál. Spôsobujú ho aj nespracované emócie typu hnev a smútok. Má vzťah ku dráham pečene a žlčníka, takže to horko súvisí najmä s týmito dvomi orgánmi a ich ochoreniami. V reči západnej medicíny sú to hlavne chronické vnútorné i vonkajšie zápaly v trávení a v pohlavných orgánoch, vysoký krvný tlak, kalcifikáty na štítnej žľaze, suché a boľavé oči a na pokožke rôzne hrčky, vredy a ekzémy. Je z neho výborná mastička na akné a psoriázu.

LINGZHI (čítaj „ling-č' “)

Lesklokôrka obyčajná (Ganoderma lucidum)

Japonci ju volajú reishi. Rastie bežne aj v našich lesoch. V Číne ju zberajú z kmeňov a koreňov borovíc a u nás ju nájdeme najmä v listnatých lesoch na ležiacich konároch a pníkoch dubov, orechov a topolov. Patrí medzi bazídiové nelupeňovité huby. Podľa slovenských atlasov húb je lesklokôrka nejedlá, no liečivá rozhodne je! Má sladkú, mierne pikantnú a horkastú chuť. Vchádza do dráh srdca, pľúc a pečene. Už svojou červenkastou farbou nám dáva na známosť, že podporuje správne funkcie srdca. Dodáva mu výživu a následne upokojuje dušu. Ak ju užijete pred spaním, budete mať hlboký a pokojný spánok. Táto parazitická huba je aj silne tonizačné prírodné liečivo, ktoré dodáva energiu aj krv. Pomáha najmä pri psychickej únave z oslabeného trávenia. Podporuje krvotvorbu. V čínskom kolobehu rodenia je pečeň matkou srdca. Ak pečeň správne funguje, aj srdce je spokojné. Ak je pečeň príliš ohnivá, oheň vyšľaháva hore k srdcu a môžu sa objaviť rôzne palpitácie, búšenie srdca, vysoký krvný tlak, červená tvár, návaly horka do hlavy. Príčinou však nie je srdce samotné, na paškál si treba zobrať pečeň a z jari ju poriadne prečistiť. Z pohľadu čínskeho pentagramu patrí pečeň k živlu dreva. Ak je pečeň príliš aktívna, je v nej veľa horka, ktoré stúpa nahor, otočí sa v cykle kontroly proti pľúcam. Tie majú pečeň zvyčajne kontrolovať a držať v medziach normálu. No je to ako v bežnom súboji v ringu. Kto koho pretlačí, ten vyhráva. A tak aj pečeň občas napadne pľúca a spôsobí ťažkosti s dýchaním, kašeľ, dušnosť, astmu, alergie, problémy s pokožkou – ekzémy a očami. Lesklokôrka je silné antihistaminikum a rieši práve všetky tieto spomenuté patálie v našom tele. Uľaví aj pri poštípaní hmyzom či včelou a udržiava správnu hladinu histamínu.

MACHIXIAN (čítaj „ma-čch`-sien“)

Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea)

Ak ju v záhrade nevytrhnete a nezahodíte ako burinu, dajte si ju do šalátu. Má výbornú chuť, mierne štipľavú a kyslastú. Je iná ako listové šaláty, lebo jej lísky a vňať sú pevnejšie a hrubšie. No do zmesi listovýh šalátov sa hodí perfektne. Obsahuje veľa vitamínu A a C a z minerálov hlavne vápnik, železo a horčík. Číňania už dávno zistili, že je nápomocná hlavne hrubému črevu a pečeni. Najskôr ju zaparia horúcou vodu a potom vysušia na slnku. Používajú ju do bylinných zmesí, ktoré odstraňujú z tela toxíny a nadmerné horko s vlhkom. Má súvis aj s krvou – zastavuje krvácanie tak, že z krvi odstráni škodliviny a mierne ju ochladí. Je užitočná pri krvi v moči, v gynekologickom výtoku a pálení pri močení. Obklady z čerstvej bylinky sa používajú na vredy, ekzémy, hemoroidy, zdurené lymfatické uzliny z vnútorného horka a vlhka. Postihnutá oblasť je vtedy zapálená, červená (= horko) a sú tam pľuzgiere, ktoré mokvajú (=vlhko). Určite ju v lete vyskúšajte, je veľmi chutná.

KUANDONGHUA (čítaj „kchuan – tung – chua“)

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara L.)

Jeho obrovské listy si často v lete zamieňame s lopúchom. Rozdieľ je v tom, že podbeľ má listy na krajoch zúbkované a sú viac kruhovité. Listy na podbeli narastú až po odkvitnutí kvetov. Kvitne počas skorej jari. Pre liečebné potreby čínskej medicíny sa zbierajú ešte nerozvinuté puky kvetov, ktoré by nemali prísť do styku s vodou. Sušia sa v tieni. Majú štipľavú, mierne sladkú a horkastú chuť a sú nápomocné hlavne systému pľúc (priedušnica, priedušky, priedušničky, pokožka, čuch). Aj u nás sa bežne používa na liečbu kašľu. Jeho jedinečnosť spočíva v tom, že funguje na kašeľ z akýchkoľvek príčin. Či už ste nachladli a máte dráždivý kašeľ alebo ste zjedli priveľa mliečnych výrobkov a začali ste vykašliavať hlieny alebo máte suchý kašeľ z prázdnoty a oslabenia alebo cítite tlak na hrudi s dušnosťou, vždy dajte podbeľ! A keď sme na začiatku hovorili o rôznych úpravách byliniek v čínskej medicíne, tak v tomto prípade často používajú pečené puky s medom, ktoré sú vhodné  pri suchom a stareckom kašli z prázdnoty jin, únave a slabosti. Môže to byť dobrotka. Listy sú tiež užitočné. Vývar z nich sa používal na výplach hrubého čreva pri vredoch, zápaloch a Crohnovej chorobe. Naklepané čerstvé listy zasa uľavia pri akýchkoľvek neuralgických bolestiach a ekzémoch.

A takto by sme mohli pokračovať v niekoľkých ďalších číslach nášho časopisu. Príroda je totiž len jedna, kdekoľvek na svete sme. Dáva nám množstvo darov. Každá byľka na tejto Zemi má v sebe silu, ktorá nám môže pomôcť uzdraviť sa. Či sme na Slovensku alebo v Číne, stačí sa len zaujímať, čo v okolí rastie a aký dar skrýva.

Recepty:

Krúpy nasladko

Na 2 – 3 porcie potrebujeme:

3/4 šálky celých jačmenných krúp

3 šálky voda

Dochutenie 1 porcie na tanieri:

1 polievková lyžica medu

1 polievková lyžica tahini

pražené mandľové lupienky

štipka škorice

štipka kardamonu

Krúpy prepláchnite vo vode a dajte do hrnca. Ak ich na noc namočíte, rýchlejšie sa uvaria, ale nie je to nutnosť. Pridajte vodu a varte cca 45 – 50 minút. Ak vám v nich zostane voda, nevylievajte ju. Je veľmi zdravá. Krúpy dajte na tanier a podľa chuti pridajte trošku škorice, mletého kardamonu, tahini, med a nasucho opražené mandľové lupienky – a sladké raňajky sú na svete!

Krúpy naslano

Na 2 – 3 porcie potrebujeme:

3/4 šálky celých jačmenných krúp

3 šálky voda

1 polievková lyžica sezamového oleja

1 – 2 veľké cibule

5 polievkových lyžíc čierneho sezamu

1 čajová lyžička himalájskej soli

prípadne tempeh či tofu

Krúpy prepláchnite vo vode a dajte do hrnca. Ak ich na noc namočíte, rýchlejšie sa uvaria, ale nie je to nutnosť. Pridajte vodu a varte cca 45 – 50 minút. Sezam nasucho opražte cca 4 minúty na panvici a zmiešajte zo soľou v mažiariku. Na panvicu zo sezamu nalejte olej a doružova osmažte nakrájanú cibuľu, prípadne tempeh alebo tofu. Krúpy dajte na tanier a dochuťte cibuľou a praženým sezamom. Je to výborné a sýte jedlo, ktoré môže byť na raňajky alebo aj ako hlavné jedlo na obed. Môžete k nemu pridať aj šalát.

Sirup proti kašľu z podbeľu

500 ks mladých rozkvitajúcich sa kvetov podbeľu

100 ks mladých podbeľových lístkov

2 kg trstinového cukru

šťava z 2 bio citrónov

Nerada umývam bylinky, zmyjú sa z nich užitočné veci – peľ, či energia miesta, kde sa zbierali. Stačí trošku ponatriasať a prehrnúť rukami, aby z nich opadli prípadné chrobáčiky alebo smietky, ktoré sme spolu s nimi priniesli z lúky. V košíku alebo v miske zmiešame kvety s natrhanými listami. Do 3 – 4 litrového pohára vrstvíme striedavo bylinky, cukor a citrón. Nakoniec pohár dobre uzavrieme, utesníme. Môžeme ešte zabaliť do igelitu alebo fólie. Pohár zakopeme do zeme na záhrade a necháme v zemi 8 – 10 týždňov. Vyrovnaná teplota zeme umožní spustenie kvasných procesov a vylučovanie štiav. Potom vykopeme, precedíme cez sitko a gázu, nalejeme do fliaš alebo pohárov a uskladníme v chlade.

text_ Anka Kanovská