Prevencia chorôb od malička
Aj vy rozmýšľate nad tým, ako dopriať svojmu dieťaťu to najlepšie? Jedno tvrdí vaša detská lekárka, niečo iné ste si prečítali v časopise, kamarátka vám radí inak zo svojich skúseností a vaša mama má na výživu dieťaťa úplne iný názor? Áno, informácie sa môžu rôzniť a vy ako rodič chcete len to jedno − aby vaše dieťa dobre prospievalo a bolo zdravé. Čo teda robiť, aby naše deti boli zdravé? Ja som matka a terapeutka čínskej medicíny zároveň a vo svojej praxi i pri starostlivosti o svoje deti sa s otázkou ideálnej výživy stretávam denno-denne. Teší ma, že čoraz viac rodičov hľadá nové riešenia ako prevenciu ochorení svojich detí. Snažia sa zmeniť starý zaužívaný systém stravovania, ktorý spôsobil množstvo zdravotných problémov našej generácii i tým predchádzajúcim... Dnes už vieme, že zdraviu škodí nielen priveľa mäsa a produktov z neho, ale otáznik visí aj nad cukrom, mliekom, mliečnymi výrobkami a bielou múkou... Ako teda stravovať naše deti, aby sme predišli rôznymi alergiám, kožným problémom, náchylnosti na vírusové ochorenia, hyperaktivite či ťažkostiam s trávením? Čínska medicína sa snaží liečiť množstvo zdravotných problémov nielen akupresúrou, akupunktúrou, bylinnými prípravkami a masážami, ale najmä zmenou nesprávnych stravovacích návykov. Naše zdravie kľúčovo ovplyvňuje niekoľko faktorov: ● vzduch, ktorý dýchame ● potrava a tekutiny, ktoré prijímame ● pohyb, ktorý aktivizuje naše energetické dráhy ● psychická rovnováha Ak si chceme udržať ideálne zdravie do vysokého veku, mali by sme pozitívne ovplyvniť čo najviac "vstupov". Za veľké percento zdravotných problémov zodpovedá naša životospráva, na druhej strane práve zmenou stravovania, dobrou psychohygienou a vhodným fyzickým cvičením dokážeme množstvo chorôb ovplyvniť a eliminovať. Naše deti jedia produkty z reklamy Je to bohužiaľ tak. Dnešné deti vyrastajú na cereáliách, ktoré obsahujú viac umelých prídavných látok ako obilia, na mlieku, ktoré prešlo takým dramatickým chemickým procesom, že už neobsahuje nič prospešné pre naše telo, na neaktívnych jogurtoch, umelých pudingoch, na keksíkoch, čokoládach, sladkostiach a na množstve múčnych jedál. Nehovoriac o fastfoodoch a sladkých bublinkových nápojoch... Už malé deti dostanú v škôlke na raňajky vianočku s lekvárom, na desiatu mliečny program, na obed majú hlavne mäsko na šťave alebo zasa niečo sladké, či múčne. Za odmenu, že poslúchali dostanú sladkosť. A na večer to doma zaklincujú pohárom mlieka s medom, aby dobre spinkali. Všetky tieto potraviny ich drobné telíčko zbytočne zaťažujú, čo následne spôsobuje rôzne ochorenia. Mlieko, mliečne výrobky a sladkosti výrazne zahlieňujú a zachladzujú všetky vnútorné orgány. Deti sú potom náchylnejšie na bežné ochorenia, majú oslabenú imunitu a stane sa presný opak toho, čo tvrdia reklamy. Čoraz viac detí má navyše rôzne alergie a ekzémy, častejšia je dnes aj citlivosť na laktózu, či lepok... Ak reklama na nejakú pochúťku alebo nápoj tvrdí, že produkt neobsahuje žiaden cukor, pozorne si prečítajte zloženie. Cukor môže byť nahradený ešte škodlivejšími sladidlami typu aspartam alebo sacharín (vyrába sa z ropy!). Ak je to však stévia alebo xylitol, môžeme byť spokojní. Pozor treba dávať aj pri „zdravých“ sirupoch ako je napríklad kukuričný. Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy – High Fructose Corn Syrup – HFCS obsahuje veľa fruktózy, ktorá je ale veľmi ťažko stráviteľná a výrazne zaťažuje pečeň. Na rozloženie fruktózy na jednoduché cukry treba veľké množstvo enzýmov. Jej nadmerná konzumácia spôsobuje nadváhu, poškodenie pečene (zväčšenie, cirhóza, upchanie tukom), ale aj diabetes či rakovinu. Toto zistenie bolo publikované americkým ministerstvom poľnohospodárstva USDA, konkrétne Dr. Meira Field. Máte chorľavé dieťa? Zmeňte stravu! Vždy si môžete vybrať, či ochorenie potlačíte liekmi (príznaky ustúpia, ale príčina ochorenia zostáva, navyše chemicky vyrábané liečivá zasahujú naše vnútorné orgány, oslabujú ich, čo sa časom prejaví len ešte vyššou chorobnosťou alebo celkom iným zdravotným problémom), alebo budete systematicky pracovať na posilnení imunity svojho dieťaťa úpravou stravy a vhodnou životosprávou. Počas vyšetrenia podľa princípov tradičnej čínskej medicíny sa často stáva, že rodičom „zakážeme“ veľa potravín a oni sa nás so strachom pýtajú, čo majú dať deťom jesť. Pre ľudí v strednom a staršom veku je zmena stravovania ťažká, ale deti to tak nevnímajú. Ochutnajú všetko, čo im nachystáme. Keď ich odmalička budeme viesť k zdravej strave, neskôr im bude prirodzenou. Vidím to na svojich deťoch. Kým neochutnali babičkine pečené buchty boli nadmieru spokojné s vareným pšenom s ovocím a orieškami, poliatym sezamovou pastou... Jogurty, termixy, tvarohové dezerty sa dajú jednoducho nahradiť vareným obilím, jednoduchou kašou sladenou prírodnými sirupmi alebo ovocím. Môžete si pripraviť väčšie množstvo vopred a potom len prihriať a dochutiť. Divili by ste sa, ale deti to naozaj zbožňujú. Vďaka aj za súkromné škôlky, ktoré zvyšujú kvalitu nášho školstva, ponúkajú kvalitnejšiu výučbu a dokonca aj hodnotnejšiu stravu. Deti dostávajú viac čerstvého ovocia a zeleniny, čerstvé šťavy priamo z odšťavovača, 100 % ovocné výživy bez konzervantov, farbív, umelých sladidiel a cukru. Niektoré škôlky dokonca umožňujú nosiť vlastnú domácu stravu. Rastie aj počet bio obchodíkov a celková dostupnosť kvalitných potravín v bežných obchodných reťazcoch. Na internete tiež nájdete množstvo e-shopov s prirodzenými potravinami, či bio zeleninou a ovocím, ktoré si môžete objednať priamo domov. Mnoho mladých ľudí sa v dnešnej dobe dalo na bio farmárčenie alebo majú svoju vlastnú záhradku a tešia sa z každej drobnosti, ktorú si sami vypestujú. Kvalitnejšie a prirodzenejšie produkty sú jednoducho na dosah. Skúste to zdravšie Trh dnes našťastie ponúka bohatú paletu zdravých potravín. Namiesto cukru môžete kúpiť prírodné sladidlá − stéviu, palmový cukor, kokosový cukor, agávový, datľový či ryžový sirup, alebo xylitol. Namiesto jogurtov a studených pudingov, skúste deťom položiť na stôl sójové jogurty a sladkosti. Veľmi chutné je ryžové mlieko (vyrobené fermentáciou ryže), ktoré bežne dostať v tetrapakových obaloch. Je prirodzene sladké, deťom chutí a dokáže nahradiť kravské mlieko rovnako v bežnej konzumácii, ako aj pri varení. Do varenia sa výborne hodí aj kokosové, mandľové či sójové mlieko. Mäso môžete nahradiť výrobkami zo sóje (tempeh, tofu...) a bielu múku prinajmenšom celozrnnou, či ešte lepšie bezlepkovou. Vybrať si môžete aj z veľkého množstva bezlepkových sladkostí, zdravších čokolád a cukríkov. Tí najodvážnejší si môžu domov kúpiť vlastný mlynček na múku s korundovými kameňmi. Celozrnné či bezlepkové múky potom vyjdú oveľa lacnejšie a môžete si z nich pripraviť domáci kváskový chlieb, ktorý je nielen zdravý ale chutí ako dezert. Dnes naozaj existujú možnosti ako svoje deti a seba stravovať zdravšie bez väčšej námahy... Deti a makrobiotika Ideálnym stravovaním pre deti je makrobiotika (viď knihy Dr. Michio Kushi). Odmalička si ju veľmi rýchlo obľúbia, je jednoduchá, ľahko stráviteľná a rýchla na prípravu. Ráno sa len tak zalizujú po varenej kaši z ovsených vločiek s ovocím a orieškami alebo ryžovej kaši s datľovým sirupom. Deti proste sladké milujú, tak im ho treba dopriať v prirodzenej forme − teda v obilninách, varenom ovocí, gaštanoch, semienkach, orechoch atď. Práve dnes si môj syn pochutil na varenom jačmeni s vlašskými orechmi a agávovým sirupom. Jačmeň aj vývar z neho sú veľmi výživné, no zrejme by sa našlo len pár ľudí, ktorí ho pravidelne konzumujú, čo je škoda. Sladkosti z obchodov s bielym cukrom oslabujú slezinu a žalúdok, následne potom celé trávenie. Deti mávajú často bolesti bruška, pocit nafúknutia, zápchu, ekzémy, alergie, nedokážu sa sústrediť a sú buď hyperaktívne alebo naopak pasívne a s nadváhou. Cukor si vždy vyberie svoju daň. Nehovoriac o tom, že doslova „požiera“ v tele horčík, ktorý je potrebný pri vstrebávaní železa do krvi, čím vzniká chudokrvnosť, ospanlivosť, depresie... Naša slezina a žalúdok ocenia teplé a prirodzene sladké raňajky. Skúste preto svoje deti naučiť na obilné kaše s vareným či sušeným ovocím. Pšeno, pohánka, ryža, vločkové kaše, kukuričná krupica... to všetko im bude určite chutiť. Pokojne uvarte obilnú kašu v ryžovom mlieku a keď do nej dáte napríklad kustovnicu, sušené hrozienka (vopred namočené) alebo varené ovocie, už ju ani nemusíte ničím sladiť.:) Kedysi som sa divila, ako môže moja babička jesť na raňajky zeleninovú polievku. Dnes to považujem za najzdravšie možné stravovanie. Možno aj preto sa dožila viac ako 90 rokov a odišla s bystrou mysľou, čulým duchom i telom. Na obed ponúka makrobiotika bohatý tanier plný výživy. Je na ňom kôpka varených obilnín – ryža natural, pšeno, pohánka, jačmenné krúpy... varené strukoviny – cícer, fazuľka, hrášok, šošovica, varená zelenina a akákoľvek náhrada mäsa − tempeh, marinované tofu, šošovicové fašírky alebo rezne zo seitanu. Ak potrebujete niečo jednoduchšie, pokojne to môže byť aj špaldová cestovina so sušenými rajčinami, cesnakom a špenátom alebo halušky (bezlepkové, ryžové, špaldové) s hlivou na cibuľke. K jedlu sa môže pridať aj trocha čerstvej zeleniny, šalátu alebo pickles (nakladanej, rýchlo fermentovanej zeleniny), ktorá si zachováva živé enzýmy (na rozdiel od sterilizovanej zeleniny) a podporuje trávenie. Základom makrobiotického taniera sú obilniny, strukoviny a zelenina, ktoré v rôznych kombináciách ponúkajú nespočetne veľa možností a chutí. Deťom sa naozaj dá vykúzliť krásny farebný a zdravý tanier, podľa vašej fantázie... Každé jedlo dňa by malo byť tepelne upravené. Vtedy je záruka, že ho náš žalúdok dobre strávi a vyťaží z neho najviac potrebnej výživy a energie. Celkové trávenie môžeme rozdeliť nasledovne: 30 % varenie, 30 % kvalitné žuvanie (aspoň 40 x každé sústo) a 40 % samotný žalúdok spoločne so slezinou. Tak je to aj s večerou. Mala by obsahovať podobnú zostavu ako obed. Varíme ju v duchu hesla „daj jedlu druhú šancu“. Takže ak nám z raňajok zostali napr. uvarené ovsené vločky môžeme z nich na večeru spraviť s trochou obilného mlieka, múky a kardamonu sladké placky, alebo naopak pridáme rôzne koreniny podľa chuti a vyrobíme placky na slano a podávame ich napríklad s dusenou brokolicou alebo indickým čatní. Do všetkých činností zapojte aj deti. Veľmi rady pomáhajú v kuchyni, namočia si ruky do cestíčka alebo zdobia kašu višňami a sirupom, z ktorých vyrobia všakovaké tvary. Jedlo im potom viac chutí a majú pocit, že si ho zaslúžia. Výživa bábätiek Aj trendy kŕmenia bábätiek sú dnes iné ako boli kedysi. Odporúča sa čo najdlhšie kojiť. Materské mlieko predstavuje ideálnu výživu pre kojencov nielen prvých šesť mesiacov, ale dobre dopĺňa ich jedálniček až do druhého či tretieho roka. Dieťa sa väčšinou samo rozhodne dokedy materské mlieko potrebuje. Prvé tuhé príkrmy majú prísť na rad od 6. mesiaca dieťaťa. Najlepšie je začať varenou zeleninou – paštrnák, petržlen, mrkva. Keď sa povaria, majú oveľa sladšiu chuť ako ovocie a deťom veľmi chutia. Ovocie nasleduje až ďalší mesiac. Všetko treba povariť, nepridávať cukor, pretože je návykový. Potraviny obsahujúce lepok (piškóty, rožok, kôrka z chleba) sa odporúčajú až od 1. roka života batoľaťa. Ak sa však aj potom rozhodnete pre bezlepkové produkty, urobíte dobrý krok pre zdravie svojho dieťaťa. Aj biela múka je totižto návyková, aj preto sa národy podmaňovali pšenicou... Bez lepku môžete variť aj kašičky – ryžovú, pšenovú, kukuričnú, pohánkovú. Netreba ich zbytočne sladiť ani prírodnými sladidlami, stačí naozaj troška. Nemôžeme sa predsa s deťmi chuťovo porovnávať. Ich mladý jazýček je ešte veľmi citlivý na všetky nové chute. Ochutnali ste niekedy materské mlieko? Nie je takmer vôbec sladké. To je chuť, na ktorú je vaše bábätko zvyknuté. Čím neskôr naučíte svoje dieťa na výrazné chute, tým lepšie ho môžete pripraviť na zdravú stravu v neskoršom veku. Každá potravina má totiž svoju prirodzenú chuť, to len my dospelí sme ju už prestali rozoznávať a nechutí nám nič, čo nie je trochu viac slané, sladké, kyslé, či pikantné... Čo v bežnom živote? Aj keď môžeme byť uvedomelí rodičia, ktorí pochopili aký význam a zdravotné benefity prináša racionálne stravovanie celej rodine, nežijeme v uzavretom svete. Naše deti bude vždy ovplyvňovať aj okolie − naši príbuzní, reklama, prostredie v škôlke či v škole, ale aj obyčajný nákup v supermarkete. Určite je ťažké nekúpiť dieťaťu puding s obľúbenou postavičkou, sladkosť s tučniakom, čokoládu s fialovou kravou, jogurt s lentilkami, fastfoodové obedové menu s hračkou a iné pekné, lákavé, farebné, umelé a nezdravé dobroty. Ako sa k tomu postavíme, je otázkou výchovy a našej pevnej vôle, ale aj spolupráce celej rodiny, ktorá si väčšinou myslí, že svoje dieťa týrate a pri prvej nenápadnej príležitosti vašej ratolesti podstrčí presne to, čo nechcete:). Nedá sa tomu celkom vyhnúť. Nielen v domácom prostredí, ale ani neskôr v škole a medzi ostatnými deťmi, ktoré všetko to "zakázané a nezdravé" majú. Nežijeme v ideálnom svete a ortodoxná prísnosť nikomu neprospeje. Vaše dieťa si to samozrejme môže vyskúšať. Nič sa mu nestane. Ide skôr o to, aby väčšina stravy, ktorú mu ponúkame, bola čo najzdravšia a najprirodzenejšia. Aby sa k tomu zdravému základu vždy dokázalo s chuťou vrátiť. Veľa trpezlivosti a úspechov pri varení chutných zdravých jedál!:) Možno vás inšpiruje aj niekoľko receptov z mojej kuchyne. Kubove raňajkové krúpky Ingrediencie: celé jačmenné krúpy, olivový olej lisovaný za studena, mleté vlašské orechy, datľový alebo agávový sirup. Postup: Jačmenné krúpy uvarte vo väčšom množstve vody. Keď sú mäkké (asi po 40 minútach) ich preceďte. Vodu však nevylievajte. Stačí ju dochutiť škoricou a ovocnou šťavou a máte z toho výborný a výživný nápoj pre deti. Uvarené krúpy pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte. Potom ich na tanieri posypte orechmi a polejte sirupom. A dobrôtka je na svete! Krúpy si môžete uvariť deň vopred a ráno ich máte pohotovo pripravené. Uvarte hneď celé vrecúško a večer ich môžete podávať ako chutnú večeru spolu s opraženou cibuľkou, nasucho opraženými slnečnicovými jadierkami a hocakou varenou zeleninou či pečenou tekvicou. Výborné marinované tofu Ingrediencie: 2 balenia bieleho tofu, 5 lyžíc oleja, 3 lyžice sójovej omáčky, celú hlavičku cesnaku a koreniny podľa chuti (výborná je garam masala, ale postačí aj zmes z rasce, červenej papriky a čierneho korenia) Postup: Tofu nakrájajte na kocky a z ostatných surovín pripravte marinádu, cesnak ošúpte a pretlačte do marinády. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte chvíľku odstáť. Najlepšie je marinádu pripravovať hneď na panvici. Netreba ju nechávať odstáť cez noc. Po chvíli marinádu s tofu znovu premiešajte a dajte panvicu na sporák. Za občasného miešania doružova opečte a podávajte. Takto pripravené tofu deti priam zbožňujú a najradšej ho vyjedajú priamo z panvice. Jablkové pšeno Ingrediencie: jabĺčka, pšeno, datľový sirup, sekané oriešky alebo mandľové lupienky Postup: Olúpeme ľubovoľné množstvo jabĺčok a dáme ich dusiť s troškou vody. Potom pridáme premyté pšeno (cca 1dcl suchého pšena na 1 liter vody) a povaríme 2 minútky. Potom ešte necháme 15 minút pod pokrievkou. Pridáme datľový sirup a rozmixujeme. Dáme do pudingových pohárov a ozdobíme orieškami. Deti túto dobrotu milujú, pretože je tak správne sladká a pripomína puding. Zároveň je veľmi jednoduchá a rýchlo pripravená. Posilňuje slezinu a upokojuje dušu. Víkendová nátierka Ingrediencie: uvarená fazuľu, biele tofu, olivový olej lisovaný za studena, horčicu, cesnak, soľ Postup: Všetky prísady spolu rozmixujeme, dochutíme olejom, horčicou, pretlačeným cesnakom a soľou. Podávame na špaldovom, ražnom alebo bezlepkovom chlebe či pečive. Nátierka je chuťovo vynikajúca, prirodzene posilňuje funkciu obličiek a zabraňuje tvorbe hlienov. Zdravé omáčky na dochutenie TAHINI Omáčku Tahini (vyrobenú so sezamových semien, bežne ju dostať v bio obchodoch) zmiešajte s vodou 1:1 a vylejte na panvičku s olejom a orestovanou cibuľkou. Varením ju zredukujte na kašu, pridajte citrónovú šťavu a sójovú omáčku. INDICKÉ ČATNÍ Uvarte jablká a rajčiny bez šupky 1:1, pridajte rímsku rascu a koriander, rozmixujte a podávajte. Môžete aj sterilizovať). Knižné tipy: Barbara Temelie: Výživa podľa piatich elementov Barbara Temelie: Výživa podľa piatich elementov pre matku a dieťa Barbara Temelie: Kuchárka podľa piatich elementov Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán: Radosť z jedla Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán: Radosť zo zdravých detí MUDr. Lenka Kejvalová: Výživa detí od A po Z Bob Flaws: Detské zdravie a tradičná čínska medicína Michio Kushi: Potraviny − liek náš každodenný Michio Kushi: Makrobiotika a prírodné liečenie