Keď sa zaujímate o zdravú výživu, určite ste sa už stretli s názorom, že mlieko, cukor a lepok sú škodlivé potraviny. Prečo? Dostali ste už niekedy to správne vysvetlenie, ktoré by vás naozaj presvedčilo? Tradičná čínska medicína má už tisícročia definované ako to vlastne s týmito potravinami je. V dávnej histórii, kedy ešte ľudia žili viac v spojení s prírodou, vedeli lepšie a rýchlejšie precítiť a vysledovať, aký vplyv majú na nich potraviny, aké majú účinky na ich vnútorné orgány a celkový stav zdravia. Mali viac času vnímať veci okolo seba a poznali lepšie účinky jedál, rastlín a iných darov prírody. Vedeli tiež ako sa zmení účinok potraviny, pri inom spôsobe spracovania a prípravy. Nechajme sa teda poučiť ich vedomosťami...
JED PRVÝ: MLIEKO
Mlieko a výroky z neho konzumujeme každý deň úplne samozrejme. Vieme predsa, že má najviac vápnika a ten podporuje stavbu kostí... A tak si ho dávame do ranných vločiek, obedových polievok či omáčok, do zákuskov, prípadne len tak pred spánkom. Aj jogurt je bežnou súčasťou nášho dňa ako ľahká desiata či olovrant... Nehovoriac o syre, ktorý súčasťou každodenného jedálnička. Mlieko sa využíva sa aj pri výrobe liekov ako lacné zahusťovadlo. Dokonca aj odpad pri výrobe syrov – srvátka, sa dnes dá veľmi dobre speňažiť. Srvátka obsahuje cukor, tuk aj bielkovinu, takže sa dá dobre usušiť a použiť na zahusťovanie paštét, nátierok, do pečiva, sladkých tyčiniek, keksíkov aj mäsových výrobkov. Srvátka, syry, mlieko aj jogurty môžu narobiť problémy nielen alergikom. Najväčším problémom je kazeín, mliečna bielkovina, ktorú prevažná časť ľudí jednoducho nedokáže stráviť. Je častou príčinou civilizačných ochorení. Jediné mlieko, ktoré dokážeme bez problémov spracovať je materské mlieko. Po skončení dojčenia by sme ho nemali nahrádzať kravským, kozím ani ovčím. Mlieka zvierat sú určené ich mláďatám, teda celkom inému živočíšneho druhu s inou stavbou tela a tráviacim systémom... Preto má mnoho ľudí pri jedení mliečnych výrobkov tráviace problémy − bolesti brucha, kŕče, hnačky alebo rôzne alergické reakcie.
JED DRUHÝ: CUKOR
Cukor nielenže zahlieňuje organizmus a produkuje v tele vlhkosť, ale navyše podporuje proces kvasenia. Nie nadarmo ho pridávame do kvásku, aby nám narástol chlieb či cesto na pečivo. Takto podobne rastie a kvasí aj v našom tele. Okrem toho, ak sme náchylní na rôzne plesňové a kvasinkové ochorenia (gynekologické výtoky, plesne na nohách, nechtoch, vo vlasoch... ), jedením cukru ešte podporujeme ďalší rozvoj týchto ochorení. Najviac cukru je samozrejme v sladkostiach a čokoládach, kde má vždy čestné prvé miesto v zozname zloženia. To znamená, že je ho tam zo všetkých ostatných ingrediencií najviac! Cukor však nájdeme aj v sladko-kyslých zaváraninách typu baranie rohy, kyslé uhorky, kápia či čalamáda, v ovocných konzervách, šťavách, džúsoch a všetkých sladených nápojoch. Dokonca je aj v liekoch, sirupoch a kvapkách, aby nám lepšie chutili. Nevyhneme sa mu ani v bio obchodoch, kde si kupujeme "zdravšie sladkosti“. Radšej si vždy pozorne prečítajte zloženie. Pokiaľ nesiahneme vyslovene po "raw“ sladkostiach, vyrobených zo surových surovín (sušeného ovocia, kokosu, orieškov, semienok, gaštanov...), tak sa cukru jednoducho nevyhneme. Keď zistíme, že nám mlieko, mliečne výrobky a cukor škodia, že ich jednoducho nedokážeme dobre stráviť, že sme po nich odrazu malátnejší a unavenejší, alebo máme dokonca zdravotné problémy, či alergické reakcie, budeme musieť hľadať náhrady. Možno budeme prekvapení ako ľahko sa dá žiť aj bez mlieka a cukru a o čo lepšie a zdravšie sa budeme cítiť!
ŠKODLIVÝ VPLYV MLIEKA A CUKRU
V čínskej medicíne majú mlieko a cukor ochladzujúci a zahlieňujúci vplyv. Naše telo schladia a tvorí sa v ňom viac hlienov a vlhkosti. Pre náš organizmus sú hlieny prirodzené, napríklad sliny v ústach alebo hlien v žalúdku, ktorý ho chráni pred agresívnym vplyvom žalúdočných štiav, kyseliny chlorovodíkovej a kyslej potravy. Keď je však hlienov priveľa, nedokážeme sa s nimi vyrovnať. Kolujú po tele alebo sa ukladajú, kde to najmenej chceme. Ako ovplyvňuje chlad, hlien a vlhkosť jednotlivé orgány v tele? Slezina: slabá chuť do jedla, únava, bledá tvár, stála chuť na sladkosti, hnačka, pocit ťažkého tela, biely gynekologický výtok, pocit chladu v bruchu, bolesti svalov, pocity chladu v svalovej hmote a jej skrátenie, starosti a nadmerné zamýšľanie sa nad jednou vecou, ktorá nás trápi, lenivosť, nechuť učiť sa. Žalúdok: pocit chladu v žalúdku, zvracanie, nafúknuté brucho v oblasti žalúdka, herpesy na ústach, nevoľnosť, pocit plnosti v bruchu, bolesti trojklaného nervu na tvári. Pľúca: vykašliavanie hlienov, chronický kašeľ, chrčanie, sipot pri dýchaní, upchaté dutiny, oslabený čuch a dych, neustále poťahovanie nosom, smrkanie, tlak v strede hrudníka, tlak a tieseň pri zaspávaní, celulitída. Črevá: nafúknuté brucho, chlad v bruchu a kŕče, stolica potiahnutá hlienom, hnačka, zlé vstrebávanie živín, škŕkanie v bruchu (ale nie od hladu), studené končatiny, chuť na teplé nápoje a jedlá, celková zimomravosť. Obličky: cysty, ušné šelesty, oslabený sluch, vačky pod očami, oslabená sexuálna chuť, nočné potenie, neplodnosť, oslabená pamäť, gynekologické výtoky, , opuchy, bolesti kolien, odvápnenie, ľakavosť. Močový mechúr: časté močenie, bolesti v podbrušku, číry moč, hlien v moči, pomočovanie, inkontinencia, prostatitída, bolesti pri močení. Pečeň: ekzémy, bolesti pod rebrami, bolesti očí, suché a podráždené oči, oslabený zrak, lámavé nechty, problémy pri menštruácii (menzes, ktorý sa nechce rozbehnúť, tmavá krv, bolesti) svrbenie po tele, hnevlivá povaha. Žlčník: nedostatočné vylučovanie žlče na podporu trávenia, žlčové kamene, horká chuť v ústach, nerozhodnosť, časté vzdychanie. Srdce: búšenie srdca, spánok rušený snami, šelesty, tieseň na hrudi v oblasti srdca, nervozita, nekontrolovaný smiech alebo plač, problémy s rečou a vyjadrovaním sa, problémy s krvným tlakom. Mozog: oslabená pamäť, zmätenosť, samomluva, depresie, emočná labilita, matné oči, letargia, ochorenia neurovegetatívneho systému (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a i.) Krv: zvýšený cholesterol, málo dobrého cholesterolu, ťažko sa hojace rany na pokožke, fialové pery a jazyk, kŕčové žily, oslabená krvotvorba, praskajúce žilky.
JED TRETÍ: LEPOK
Lepok sa nachádza v obilninách – v pšenici, špalde, raži, ovse a jačmeni. Je to zložená bielkovina a v kombinácii s vodou alebo mliekom vytvorí veľmi lepkavú hmotu, ktorá sa doslova lepí na črevné steny a ohrozuje aj tráviace enzýmy. Takto zalepené črevá potom nedokážu vstrebávať živiny zo stravy. Dostaví sa pocit únavy po jedle, nafúknuté brucho, ťažoba v žalúdku a črevách, pocit plnosti, zápcha alebo hnačka. U niektorých citlivých ľudí považuje črevný systém lepok za nejakú cudziu baktériu a začne sa proti nemu brániť – takto vznikajú autoimunitné ochorenia, rôzne alergie či celiakia. V dnešnej dobe je problémom aj prílišné šľachtenie obilnín, kedy sa z pôvodných surovín vytráca napríklad vitamín B1, zužuje sa šupa obilniny (odpad) a naopak rastie jej na lepok bohatý obsah, tak aby sa dalo z obilniny vyrobiť čo najviac múky. Na Slovensku je už desaťročia populárna šľachtená pšenica, ktorá sa dobre pestuje. Rastlina je o polovicu nižšia, ako bývala kedysi, no zrno je aspoň trikrát väčšie. Je z nej obrovský výnos. Výsledky na seba nenechali dlho čakať. Stúpol počet črevných ochorení ako celiakia, Crohnova choroba, zápaly tráviaceho systému, kolitídy, autoimunitné ochorenia, hemorhoidy a rôzne iné alergie a intolerancie lepku. Keď si spomenieme, ako sa stravovali naši predkovia, uvedomíme si, že lepku bolo v ich jedálničku pramálo. Jedli prevažne varenú stravu a pripravovali si rôzne placky z pohánky, kukurice či pšena, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Jedli teda omnoho viac druhov obilnín a pokiaľ si piekli chlieb, tak z kvalitných surovín v prirodzenom stave, pričom pšenica, raž, špalda, jačmeň, či ovos obsahovali omnoho menej lepku ako dnes.
AKO NAHRADIŤ MLIEKO, CUKOR A LEPOK?
Ako z toho všetkého von? Terapia je jasná – zriecť sa natrvalo potravín, ktoré neprispievajú k nášmu zdraviu a oslabujú náš organizmus. Pri ich konzumácii sme náchylnejší na ochorenia, máme nedostatok energie a nízku imunitu. Mlieko a mliečne výrobky nahraďte inými. V bio obchodoch je až neuveriteľne bohatý výber iných druhov mlieka (ryžové, sójové, mandľové, ovsené či pohánkové), nemliečnych jogurtov, smotán na zahusťovanie a dokonca syrov vyrobených z kukurice. Dostatok vápnika a iných vitamínov a minerálov zabezpečte dostatočným príjmom varenej zeleniny a ovocia, semienok a orechov (najmä mak a čierny sezam). Upečte si chlieb sami, vyrobte si doma prirodzený obilný kvások. Dá sa vyrobiť aj bezlepkový z pohánky či pšena. Pridajte doň semienka a rôzne typy naturálnych celozrnných múk. Ak nemáte problémy s lepkom, nájdite si pekáreň, kde farbia chlieb praženou ražou a nie farbivom, alebo kde pečú celozrnný špaldový a ražný chlieb. Určite to s pekárenskými výrobkami nepreháňajte, doprajte si ich len občas, akoby za odmenu, že ste tak dlho vydržali jesť teplú, varenú, domácu stravu počas celého dňa. Toto je typ stravy, za ktorý vám vaše telo neskôr poďakuje. Slezina a žalúdok, ktoré prispievajú ku krvotvorbe a produkujú energiu pre naše telo potrebujú práve teplú, varenú a zdravú stravu. Po nej sa cítime najlepšie. Trošku doma experimentujte. K rajčinovej omáčke alebo sviečkovej je, namiesto knedle, výborná zemiaková kaša zahustená sójovou smotanou, nie mliekom. Do polievky si namiesto pšeničnej cestoviny dajte kôpku naturálnej ryže a na večeru vyskúšajte ryžové rezance s praženými slnečnicovými semienkami a varenou brokolicou. Zrejme najťažšie je zriecť sa cukru. Dnes už je dokázané, že cukor je návykový ako cigarety alebo drogy. V tomto prípade je dobré ísť na vec postupne. Zrieknite sa najskôr kupovaných sladkostí, ale tie domáce si ešte doprajte. Keď sa vám to darí, povzbuďte sa v ďalších krokoch. Domáce koláčiky potom pečte menej a pomaly sa snažte prejsť na zdravšie, bezcukrové, bezvaječné, bezmliečne, plné orieškov, semienok, sušeného ovocia. Dobrými náhradami rafinovaného bieleho cukru sú aj domáci med, agáve, xylitol, javorový, ryžový a datlový sirup, trstinový, palmový alebo kokosový cukor. No aj tie používajte len s mierou, lebo podľa tradičnej čínskej medicíny majú príliš sladkú chuť a môžu postupom času tiež viesť k zahlieneniu. Ich jedinou výhodou je, že sú prírodné a nespracované. Ich účinky však najlepšie spoznáte sami na sebe. Keď už si odvyknete od kupovaných presladených dobrotiek a prejdete na tie zdravšie, váš organizmus začne sám rozpoznávať, čo je preň dobré a čo príliš silné. Veľa sladkého spôsobuje prekyslenie organizmu a v ústach potom cítiť kyslú chuť. Nezabúdajte, že čokoľvek sladké podporuje v tele kvasné procesy. Urobiť zmenu určite stojí za pokus a odmenou nám bude silnejšia imunita, nižšia váha, stabilné zdravie a celkový lepší pocit zo života. Potraviny vylučujúce z tela vlhkosť a hlieny: Kurkuma, slzovka (bezlepková obilnina), biela reďkovka, tekvice, papája, hurmu-kaki, riasy, alfa-alfa klíčky. Pomôžu aj čili papričky, škorica, zázvor, horčica, cibuľa a chren – tu však pozor, ak máte v tele aj horúčosť, ktorú môžu zvýšiť (pálenie záhy, stála chuť jesť, chuť na ťažké a mastné jedlá, červená tvár, vysoký krvný tlak, výbušnosť, tendencia k obezite, návaly tepla, zápcha, silná menštruácia). Potraviny zastavujúce chuť na sladké: Prirodzene to robia všetky obilniny – ryža, pohánka, pšeno, ovos, quinoa, amarant. Treba ich však uvariť vo väčšom množstve vody a jesť ich plávajúce vo vode ako polievku, bez iného ochutenia. Vtedy majú naozaj terapeutický účinok, podporujú správne funkcie sleziny a žalúdka, ktoré majú veľký vplyv na ďalšie funkcie nášho tela. Podporujú krvotvorbu, tvorbu energie a spracovanie potravy a nápojov. Keď si zvyknete raňajkovať takto pripravené obilniny, zrazu sa vám budú zdať sladkosti z obchodu prisladké až príkre. Chuť na sladké zastaví aj pražený čierny sezam, ktorý zároveň obsahuje veľa vápnika pre naše kosti a prispieva k správnym funkciám obličiek a močového mechúra. Prirodzene sladké sú aj strukoviny a orechy. Uvarte si k hlavnému jedlu napr. kašu z oranžovej šošovice. Je vynikajúca a plná vitamínov a minerálov. Polievka na odstránenie hlienov a vlhkosti z tela: Potrebujeme slzovku, bielu reďkovku, pórik, koreňovú zeleninu a miso pastu. Slzovku dáme variť do kuchty po dobu cca 45 min. Potom k nej pridáme na tenké plátky nakrájanú bielu reďkovku a koreňovú zeleninu. Varíme na miernom ohni ďalších 15 minút. Potom pridáme nasekaný pór a ešte 5 minút povaríme. Nakoniec pridáme miso pastu rozmiešanú v troške vody a už nevaríme. Polievka je hustá, chutná a veľmi výživná. Podporuje vylučovanie hlienov a vlhkosti z tela. Nejedzte ju však v akútnom stave, keď vykašliavate hlien a ste prechladnutí. Skôr si doprajte preventívne raz za týždeň.