Máme s cukrom naozaj „dolce vita“ – sladký život? Veľa z nás ho miluje a nevie sa ho vzdať. No viacerí sme sa presvedčili, že nám nerobí dobre. Na chvíľu nás síce dobije energiou, no keď znovu klesne jeho hladina v krvi, sme zasa unavení a malátni – telo si pýta ďalšiu dávku. V podstate nie sme ďaleko od pravdy, keď povieme, že cukor je droga, ktorá vytvára návyk ako nikotín u fajčiarov. Prečo to tak je a čo s tým? Biely cukor a aj akékoľvek iné sladidlá, prekysľujú organizmus. Týka sa to aj agávového či datlového sirupu, trstinového cukru a rôznych jačmenných alebo kukuričných sladidiel. Prekyslenie krvi a celého tela spôsobuje rôzne ochorenia, zanáša cievy, znižuje zásoby vitamínov a minerálov. A treba vedieť aj to, že priveľa stresu, málo alebo priveľa pohybu, sedavá práca a plytké dýchanie tiež prispievajú k prekysleniu organizmu. Preto je veľmi dôležité udržiavať v tele rovnováhu medzi kyselinami a zásadami. Zásaditých potravín je však v našich jedálničkoch stále málo.

 

Sladkosti NAOZAJ len výnimočne!

Cukry sa v našom tele podieľajú na zvýšenej tvorbe hlienov a vlhkosti. Podľa čínskej medicíny patrí sladká chuť pod orgánový systém slezina – žalúdok. K nim patria aj svaly, sliznice, krvotvorba, tvorba energie, ústna dutina, pery, horné viečka, chuť do jedla a sliny. Slezina je tu hlavných orgánom. V tele má rôzne funkcie. Napomáha žalúdku rozkladať potravu a čistú energiu, ktorú z nej získa posiela smerom nahor, do pľúc a potom do celého tela. Je súčasťou metabolizmu vody – tekutiny z potravy tiež premieňa na energiu a prebytočnú vodu posiela do obličiek. Podporuje proces krvotvorby a udržiava krv v žilách a cievach. Kontroluje aj množstvo hlienov, ktorými sú potiahnuté sliznice. Hlien ich ochraňuje pred poškodením a vysušením. Ak prijímame priveľa neprirodzene sladkých potravín – sladkosti, čokolády, zmrzlinu atď., vytvára sa priveľa hlienu a slezina už ho nezvláda kontrolovať a regulovať. Začne sa usádzať na rôznych miestach v našom tele a spôsobí ťažkosti – celulitídu, obličkové, močové alebo žlčníkové kamene, vykašliavanie, opuchy, nadváha, cysty, podkožné hrčky a iné.

 

Aby boli grilovačky veselé

Problémom pre slezinu je aj prílišná horúčosť v tele. Býva spôsobená nadmernou konzumáciou zohrievajúcich jedál – vysmážané, pikantné, mastné a korenisté. Všetci milujeme letnú grilovačku – pečené mäso, guláš, horčica, chren, pikantné nakladačky a baranie rohy plus alkohol a dobrí priatelia. Toto nás však príliš vnútorne zohrieva. Keď je v tele priveľa horúčosti, tvorí sa aj hlien a vlhkosť a k tomu sa pridružia opakované zápaly a infekcie kdekoľvek v tele. Preto by sme sa v lete mali skôr mierne zvlažiť ľadovým šalátom, porciou varenej zeleniny, bazovo-limetkovou limonádou, zeleným či mätovým čajom či smoothies z uhoriek a mäty. Keď je v tele priveľa horúčosti z nesprávnej stravy alebo nespracovaných a zadržiavaných emócií, hlien sa začne vysušovať a sliznice si ho vytvárajú stále viac a viac, aby sa ochránili. Takáto horúčosť vzniká aj u žien v menopauze – sliznice sú príliš vysušené, obmedzujú ženy v sexuálnom živote a na druhej strane sa priveľmi potia. Potenie je prejavom horúčosti vo vnútri tela. Otvoria sa póry a ženy majú neustálu potrebu piť a dopĺňať tekutiny.. Emóciou sleziny je zádumčivosť, nadmerné a opakované premýšľanie o tej istej veci a jej neustále rozoberanie vo svojej mysli. Ak je toho priveľa, poškodzuje slezinu alebo poukazuje na jej už oslabené funkcie. Pomôžu meditácie, vedomé dýchanie a viera, že všetko je tak ako má byť.

 

Diabetes

Každoročne stúpa počet ľudí ohrozených týmto ochorením a stále viac je medzi nimi detí a dospievajúcich. V tomto prípade pankreas (systém sleziny) nedokáže vyrábať dostatočné množstvo inzulínu. A to je práve hormón, ktorý kontroluje hladinu cukru v krvi. Dôsledkom býva hyperglykémia, teda nadmerné množstvo cukru v krvi. Alebo sa stáva, že je v tele dostatok inzulínu, ale jeho využitie je blokované nesprávnym jedálničkom – priveľa tukov a cukrov. V tomto je zapojený aj systém pečeň – žlčník. Biely cukor sa v tele zvyčajne premieňa na tuky, ktoré sa ukladajú tam, kde to najmenej chceme. Aj zvýšený príjem tukov je nevhodný, pretože priveľmi zaťažuje pečeň, ktorá potom blokuje správne funkcie sleziny a pankreasu a tým aj vylučovanie inzulínu. Cukrovka býva sprevádzaná častým močením, nadmerným smädom a komplikuje sa s ďalšími ochoreniami srdcovo-cievneho systému, obličiek a očí. U detí sa často rozvinie po opakovanom vyčerpaní, antibiotikách alebo očkovaní, ktoré zanesú do tela toxíny a spôsobia zápalové procesy, infekcie, červený jazyk, smäd. V tomto prípade je dôležitá detoxikácia a citlivé ochladzovanie organizmu cez čínskej bylinné liečivá. Menšie a planšie porcie jedla 4 – 5x denne napomáhajú stimulovať produkciu inzulínu v tele. Je dôležité vynechať z jedálnička tuky, cukry a pikantné pokrmy. Pomôžu aj bylinné čaje z koreňa a listov púpavy, rebríčka obyčajného a čučoriedkových lístkov. Sladiť sa môže sladkých drievkom a stéviou, ktoré samotné znižujú hladinu cukru v krvi. Praktizujeme dlhé žuvanie každého sústa, neprejedáme sa a konzumujeme tepelne upravené potraviny. Úprava by mala byť taká, aby do trávenia priniesla veľa štiav a tekutín – varenie vo vode, na pare, dusenie, prípadne jeden čerstvý pokrm denne napr. čerstvé ovocie alebo miešaný zeleninový a listový šalát. Prirodzene ochladzujú aj niektoré potraviny, aj keď ich uvaríte – pšeno, ovsené vločky, pohánka, tofu, mungo fazuľa, špenát, avokádo... Prirodzene sladké potraviny priaznivo vplývajú na funkcie sleziny, pankreasu a žalúdka – tekvice, mrkva, paštrnák, sladké zemiaky, červená repa, strukoviny, obilniny všeobecne. Výborným pomocníkom je sú aj oleje lisované za studena, ktoré obsahujú veľa gama-linolénovej kyseliny napr. konopný, ľanový, pupalkový alebo borákový. Sú to tzv. dobré tuky. Napomáhajú regenerovať pečeň a tým podporujú vylučovanie inzulínu, zároveň sú zdrojom nenasýtených omega-6 mastných kyselín a esenciálnych kyselín, ktoré prospievajú srdcu, cievam a pokožke. A samozrejme podiel cukru v krvi znižuje tiež cvičenie, tak sa treba poriadne rozhýbať a neleňošiť. Vedci zistili, že chróm, zinok a mangán sú minerály, ktoré kontrolujú hladinu cukru v krvi. Tie sú však zničené pri procese rafinácie potravín – biela múka, biely cukor, soľ a ďalšie takto upravované potraviny. Nachádzajú sa ale v otrubách, ktoré sú zároveň bohatým zdrojom vlákniny a prírodného silikónu, ktorý napomáha správnym funkciám pankreasu a sleziny. Nájdeme ich aj v riasach s vysokým obsahom chlorofylu, ktorý pôsobí proti prekysleniu krvi, ktorá je častým prejavom cukrovky.

 

Náhrady cukru

Vhodnými náhradami cukru sú sladké drievko, stévia, erytritol, kokosový cukor a med (repkový, agátový). Tieto sú viac zásadité, organizmus toľko neprekyslia, čiže neprispievajú ku vzniku ochorení. S nimi si doma vykúzlite veľmi chutné dobroty, zdrojov je teraz neúrekom – rôzne zdravé kuchárky či už v knižnej podobe alebo na internete (keto, paleo, vegan, raw atď).

 

Zdravé sladké maškrty: ■ Tofu tvaroh – 1 biele tofu, ½ citrónu, med alebo kokosový cukor. Tofu najemno nastrújame, pridáme citrónovú šťavu a med alebo zomletý kokosový cukor podľa chuti. Dobre premiešame a podávame. Môžeme použiť aj do rôznych zdravých sladkých pokrmov napr. banánové paleo palacinky alebo gaštanové lievančeky. ■ Gaštanové lievančeky – gaštanová múka z bio obchodu, 1 vajíčko, voda. Všetko spolu dobre premiešame a vytvoríme cesto hustejšie ako na palacinky. Vyprážame na troške oleja a potom osušíme zvyšný olej s papierovými obrúskami. ■ Čerstvé jahody – umyť, pokvapkať medom a poliať tahini pastou. Toto sú aj výborné raňajky – ľahké a svieže, pripravia na rýchly ranný štart. ■ Rýchla štrúdľa – štrúdľové cesto už vyvaľkané z obchodu, mletý mak alebo orechy, višne alebo strúhané jablká, zomletý kokosový cukor. Cesto najskôr posypeme makom alebo orechmi, potom kokosovým cukrom a nakoniec vykôstkovanými višňami alebo jablkami. Zavinieme a pečieme podľa návodu na ceste. ■ Chia puding – 4-5 polievkových lyžíc chia semienok, 1 plechovka kokosového mlieka. Zmiešať a nechať napučať. Potom pokvapkať medom a posypať praženými mandľovými lupienkami. ■ Hráškový puding – 1 liter rastlinného mlieka (mandľové alebo kokosové), 160g vanilkovej Hrašky, kokosový cukor alebo stévia podľa chuti, 2 polievkové lyžice ghí alebo kokosového tuku. Všetko spolu varíme cca 20 minút, potom premixujeme ponorným mixérom a nalejeme do misiek. Dáme stuhnúť do chladničky. Môžeme ozdobiť kyselkavým džemom bez cukru alebo pokvapkať balzamikom. ■ Paštrnák uvaríme alebo podusíme spolu s jablkami v troche vody a potom rozmixujeme na kašu. Dáme do misky, posypeme nasekanými orieškami a podávame. Vznikne z toho niečo ako detská výživa. Je veľmi chutná a zdravá.