Naše telo si vyžaduje iné stravovanie počas choroby, iné v rôznych ročných obdobiach. Ak ho vieme dobre počúvať, môžeme vycítiť, či potrebuje pôst, či ho ochladiť alebo zahriať. Pomôže nám čínska medicína, ktorá nám vie veľa povedať o jednotlivých potravinách. Pozná ich povahu – zohrievajúcu, ochladzujúcu, neutrálnu, rozpozná chuť – sladkú, horkú, kyslú, pikantnú, slanú a stáročiami prišla na to, že každá potravina podporuje funkcie niektorého orgánu v našom tele. Poďme to spolu preskúmať a posilnime naše telo počas oslabenia zdravou stravou a správnou kombináciou surovín. Prechladnutie a zimnica Všetci ho dobre poznáme. Nachladnutie, výtok z nosa, bolesť celého tela, kýchanie, hnačka, celkový pocit chladu, obava z vetra, bolesti hlavy. Proste len zaliezť do postele a zabudnúť na celý svet. Vtedy treba mať doma v chladničke „zimné zásoby“ v podobe zázvoru, škorice, póru, cibule, cesnaku a miso pasty. Pri chlade sa naše telo cíti spútané, stiahnuté a stuhnuté. Týmito zahrievajúcimi potravinami sa uvoľní, otvoria sa póry a chlad, ktorý nám prenikol až pod kožu sa môže bez problémov dostať von. Zo zázvoru, lipy alebo bazy si spravme chutný a voňavý čaj a vypoťme sa pod perinou. Cibuľu, cesnak, pór a miso pastu zmiešajme s ryžou a uvarme si chutný a liečivý pokrm pri nachladnutí. Kaša môže byť aj sladká ak ju pripravíme z ryžového mlieka, ryže, škorice, zázvoru a kardamómu. Môžeme ju ešte posypať opraženými mandľami alebo pečenými gaštanmi. Majú tiež teplú povahu a pražením a pečením sa ešte zvýrazní. Hnačka Pri hnačke z chladu použijeme na kašu nasucho opražený zázvor, pridáme ryžu a necháme rozvariť na kašu. So zázvorom však opatrne. Ak máme v tele nejaké zápalové ochorenie napr. zápaly kĺbov, hemoroidy, zápal dutín, alergie, zápaly čriev alebo začervenaný ekzém, môže sa jeho stav zhoršiť. V tom prípade zázvor vynecháme. Nedoliečeným chladom ku kŕčovým žilám... Ak podceníme prechladnutie a necháme vojsť hlbšie do tela, prípadne namiesto vhodnej liečivej stravy použijeme lieky, môžeme ho zbytočne zauzliť vnútri v tele. Potom môže spôsobiť iné ochorenia –kŕčové žily alebo črevné zápaly. Ktorým potravinám sa v zime vyhnúť? Chlad nás ohrozuje nielen z vonkajšieho prostredia, ale aj z nesprávnych stravovacích návykov. Mlieko a mliečne výrobky, surová strava, nerešpektovanie stravy podľa ročných období – tropické ovocie v zime (má nás schladiť v letných horúčavách), smoothies z uhoriek, cukety, avokáda alebo špenátu – takéto schladenie v zime nás celkovo oslabuje. Obličky a aj ostatné vnútorné orgány musia viac „zakúriť“, aby nás zohriali a tým si zbytočne míňajú energiu. Zvýšená teplota až horúčka Pokojne môže vzniknúť aj z nachladnutia, ktoré sa nedoliečilo, podcenilo alebo ho spôsobil vírus či baktéria. Vtedy už vyhráva horúčka nad zimnicou, výtok z nosa je žltý, prípadne je nos úplne upchatý, bolesť hlavy je výraznejšia, povlak na jazyku biely, bolí nás hrdlo a máme silný pocit smädu, vykašliavame žltý hlien, máme zápchu. Tu je liekom ľahšia, nemastná strava. Liečebným princípom je telo zohriať, aby sa otvorili póry a škodlivina vyšla von z tela. No zároveň treba aj mierne ochladzovať vnútornú horúčku, a preto si namiešame čaj so zemolezu a pravého zeleného čaju. Pomôže aj výluh zo sušených fíg v zelenom čaji. Figy pomáhajú pri boľavom hrdle, suchom kašli a celkovej suchosti slizníc napr. pri zápaloch. Zelený čaj je mierne ochladzujúci, preto ho popíjajú v celej Číne počas letných horúčav. Horúčosť v tele si môžeme spôsobiť aj sami, ak ľúbime sýte, vyprážané a mastné jedlá, ak sa prejedáme, pijeme málo vody a jeme priveľa zohrievajúcich potravín – korenisté, pikantné, mäsité, konzervované. Úpal Letný úpal z dlhého pobytu na slnku môže mať podobné prejavy ako vírusové ochorenie v zime – pocit horúčosti v tele, zimnica, silný pocit smädu, závraty. Pomôžeme si rovnakým spôsobom ako pri zimnej viróze – vypotíme horúčosť von z tela a zároveň mierne ochladíme pšenom s brokolicou, ktorá upokojuje pri smäde a horúčke počas letného úpalu. Posypať môžeme drvenými tekvicovými semienkami bez šupky. Ak máme chuť na sladké, uvaríme pšeno s mangom, ananásom a posypeme nasucho opraženými slnečnicovými semienkami. Vlhkosť Ak sme nachladli, no k príznakom sa pridalo aj vlhko prejaví sa to kalnejším výtokom z nosa, upchatím nosu, stekaním hlienov po zadnej stene hrdla, vykašliavaním hlienov, oslabeným čuchom, pocitom ťažoby v dolnej časti tela, pocitom ťažkej hlavy, ktorú si radi podopierame rukami, chuťou piť len vlažné nápoje. Vlhko sa do tela dostane zvonku pri vlhkom, sychravom počasí, práci vo vlhku a pare, ale aj nevhodnou stravou – priveľa mlieka a mliečnych výrobkov, priveľa sladkostí, prejedanie sa, pikantné jedlá, zohrievajúce mäsové výrobky typu klobáska, saláma, šunka, údené. Priveľa teplých potravín môže v tele spôsobovať vlhkosť. Je to reakcia slizníc – ako ochranu na teplo použijú hlien. Preto je dôležité v tomto prípade dodržiavať diétnu stravu, vyhýbať sa sladkostiam, mastným a vyprážným jedlám a mliečnym pokrmom. Treba dobre rozlíšiť, či máme v tele chladné vlhko alebo horúce vlhko. V podstate je to jednoduché. Ak cítime chlad, zimnicu a hlieny a povlak na jazyku je skôr biely, je v tele chlad a vlhko. Ak cítime horúčku, máme zapálené hrdlo, priedušky, či dutiny je v tele horko a vlhko. Potraviny a jedlá proti vlhkosti v tele Uvaríme si kašu z ryže, veľkej bielej fazule a pridáme morské riasy, saturejku a štipku korenia. Takisto môžeme uvariť rôzne formy rizota z obilnín, ktoré podporujú vylučovanie vlhka napr. z jačmenných krúpov alebo slzovky (čínska obilnina) a k nim pridať šampiňóny, bielu reďkovku, kvaku a mrkvu. Pri pocite chladu môžeme obilninu variť na opražených horčičných semienkach a posypať čerstvou jarnou cibuľkou a pri horúcej vlhkosti posypeme nasekanou čerstvou žeruchou, ktorá jemne ochladzuje a zároveň napomáha vylučovať vlhko von z tela. Slezina a celulitída Všetky tieto potraviny podporujú správne funkcie sleziny, rodenie novej energie a vylučovanie vlhkosti. Slezina je v prípade vlhkosti a hlienov veľmi dôležitý orgán. Je tou, ktorá v tele spracováva a reguluje množstvo hlienu. Niektoré orgány obsahujú prirodzené množstvo hlienu napr. žalúdok, ktorý je párovým orgánom sleziny. Hlien tu plní dôležitú úlohu pri trávení, no keď je ho priveľa slezina ho už nedokáže spracovať a hlien sa ukladá hocikde v tele a môžu vznikať cysty, podkožné útvary, celulitída a žlčníkové kamene. Skúsme preskúmať svoj jedálniček a dopriať svojmu telu len to najlepšie a počas choroby o to viac. Načúvajme prirodzeným potrebám tela a odolajme pokušeniam, ak cítime, že nám ubližujú. Pime veľa čistej, nie však studenej, vody, doprajme si pohyb a správnu rovnováhu medzi prácou a relaxom. Telo sa nám dobrým zdravím a silnou imunitou.
Polievka na bolesti hrdla ¼ bielej reďkovky 2 mrkvy 10 olív bez kôstky jedno tofu soľ a petržlenová vňať Olivy rozrežeme, bielu reďkovku a mrkvu nakrájame na malé kúsky. Varíme vo vode cca 20 minút. Podľa chuti dosolíme a pridáme petržlenovú vňať. Tofu opražíme na oleji a pridáme do polievky. Olivy a biela reďkovka sú prírodnými liekmi na bolesť hrdla, mrkva a petržlenová vňať pomáhajú vylučovať z tela vlhkosť a tofu mierne ochladzuje zápal v tele. Dobrú chuť!