V hornej časti brucha, pod hrudníkom, máme vľavo párové orgány slezinu a žalúdok, vpravo ďalší párový systém pečeň a žlčník. V oblasti pupka, do všetkých strán brucha, sa nachádza tenké črevo a po stranách brucha zasa hrubé črevo. V podbrušku máme močový mechúr, vaječníky, prostatu. Naše telo je ako malá fabrika, každý orgán má svoju úlohu a platí tu prísny pracovný poriadok. Podľa tradičnej čínskej medicíny zvyčajne plné orgány – slezina, pečeň, obličky, pľúca a srdce ako také nebolia. Ich oslabenie sa prejaví na ich párových orgánoch, ktoré voláme duté. Sú nimi žalúdok, žlčník, močový mechúr, tenké a hrubé črevo.
ODHAĽTE PRÍČINY PODĽA ČÍNSKEJ MEDICÍNY
2. ČASŤ – BRUCHO
PEČEŇ A ŽLČNÍK Ak nás pichá, pobolieva pod pravým podrebrím, buď vpredu alebo vzadu na chrbte, určite ide o problém so žlčníkom. S veľkou pravdepodobnosťou sme si dali nejaké nevhodné jedlo – ťažké a mastné. Nemusel to byť len pečený bôčik či syrová misa, ale aj dezert so šľahačkou, tvarohom alebo tučným jogurtom. Ťažké a mastné mäsité jedlá, ale tiež mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku oslabujú správne fungovanie systému pečene a žlčníka. Bolesti v tejto časti sa môžu objaviť aj počas menštruácie, pretože pečeň je zodpovedná za skladovanie krvi a žlčník riadi maternicu. Ak sme tieto dva orgány nesprávnym životným štýlom oslabili, prejaví sa to ako bolesť alebo pichanie. Občasná bodavá bolesť poukazuje aj na piesok alebo žlčové kamene. Tie sú podľa čínskej medicíny klasifikované ako zauzlená vnútorná horúčosť a vlhko. Žlčník ohrozujú aj emócie. Stane sa, že niektoré životné situácie proste nevieme spracovať, zareagovať na ne, a keď práve nemáme po ruke boxovací vak alebo kanvičku na slzy, svoje pocity jednoducho v sebe potlačíme, uložíme dovnútra a chceme na ne zabudnúť. Žlčník ich však po čase zneužije proti nám. Jeho základnou emóciou je hnev, no ovplyvnia ho všetky pocity, ktoré prežívame. Ako riešiť bolesti v oblasti žlčníka? V prvom rade si dávame pozor na stravu, snažíme sa vyhýbať príliš ťažkým a mastným potravinám. Ak si už trošku doprajeme, tak nie často a pravidelne. Ak sme si vedomí, že náš žlčník sa ľahko rozdráždi, úplne vynecháme mastné mäso, pečenú kačku (tieto vytvárajú horúčosť), maslo, plnotučné syry, tvaroh a šľahačku (tie tvoria chlad a vlhko). Bolesť nám pomôže utlmiť pár plodov borievky, ktoré rozžujeme v ústach a prehltneme. Sú chutné a sladké. Pravidelne si varíme čaj z horkastej slamihy piesočnej a mäty, v obchode si kúpime horkú čakanku a pridáme si ju každý deň k listovému šalátu. Pečeň zregenerujeme aj rannou dávkou pestreca mariánskeho, ktorý rozdrvíme na prášok a ráno nalačno si dáme čajovú lyžičku a zapijeme prevarenou teplou vodou. V akútnom prípade nám zaberie tinktúra z lastovičníka. Výborným liečivom je aj tvaroh, keď ho použijeme lokálne a zvonku. Zmiešame ho s cibuľou nakrájanou na tenké plátky a prikladáme na oblasť pečene a žlčníka. Celý proces opakujeme zhruba 14 dní. Potom by sa nám malo uľaviť. Emócie je lepšie hneď, ako vzniknú, dostať zo seba von. Nemusíme pri tom ani kričať ani plakať. Stačí sa zhlboka nadýchnuť a povedať, čo si o tom myslíme a ako sa cítime. Častokrát totižto druhá strana ani netuší, že niečo v nás spôsobila. Pomôžu aj denné meditácie na upokojenie mysle, joga alebo práca v záhrade. ŽALÚDOK Bolesti žalúdka tiež dobre poznáme. Ak sme zjedli niečo nevhodné, pokazené, staré, prejedli sa na dobrej oslave, alebo sa prejedáme pravidelne, žalúdok sa hneď ozve. Toto sa mu nepáči. Bolesť cítime buď v ľavom podrebrí, alebo v strede brucha pod hrudnou kosťou. Čo je pre žalúdok nevhodné? Žalúdok je náš “kotlík“, v ktorom sa všetko musí uvariť, rozpracovať a natráviť. Potrebuje k svojej práci určitú teplotu. Ak ho schladíme, pracuje sa mu ťažko a na trávenie jedla vynakladá veľa energie. Schladí ho napríklad studený džús alebo jogurt na raňajky, zmrzlina po jedle alebo priveľa mliečnych výrobkov, ktoré majú studenú povahu. Z krátkodobého hľadiska nám to nemusí uškodiť. Je to však časovaná bomba. Chlad sa v tele usadzuje a prejaví sa neskôr napríklad v podobe hnačky, studených končatín, pocitov chladu a zimomravosti, nechutenstva, ale aj v podobe slabého menzesu či oslabeného libida. Naopak, ak žalúdok stále zohrievame pikantnými, ťažkými a korenistými jedlami, neustále sa prejedáme vznikne v ňom horúčosť. Tá sa môže prejaviť ako nadmerná žravosť, neutíchajúca chuť na jedlo (hlavne na sýte, prekorenené, presolené a presladené jedlá), tiež ako nadváha, zvýšená tvorba hlienov, hlienový kašeľ po jedle, afty v ústach, parodontóza, zápaly v ústach, opuchy horných viečok, pocity plnosti, nafúknuté brucho, zápaly v tráviacom trakte, vredy, pocit na zvracanie, atď. Nadmerná horúčosť podporuje tvorbu hlienov. Ako si pomôcť pri bolesti žalúdka? Pri bolesti žalúdka z chladu a prázdnoty energie, nám uľaví mierny tlak na brucho a teplý zábal. Pri bolesti z horúčosti nám tlak naopak vadí, lebo máme pocit plnosti. V oboch prípadoch pomôžu enzymatické prípravky na prírodnej báze (vyrobené z ananásu a papáje), čaj z puškvorca obyčajného a citrónovej trávy. V najhoršom prípade zaberie kvalitná pálenka z repy alebo borievok. Keď bolesť preliečime, myslime na náš žalúdok a doprajme mu hlavne pravidelnú teplú a varenú stravu. Jedzme podľa hesla, že raňajky sú pre nás, s obedom sa rozdelíme a večeru dáme nepriateľovi. Na celkové zlepšenie a uzdravenie trávenia sú výborné ryžové kaše. Najlepšie je konzumovať ich ráno, keď sú aktívne orgánové hodiny žalúdka – medzi 7.00 a 9.00 hod. ČREVÁ Tenké a hrubé črevo sú na tom podobne ako žalúdok. Sú súčasťou nášho tráviaceho traktu, prechádza nimi všetko, čo zjeme a vypijeme. Je to už síce mierne spracované, ale aj tak to črevá ovplyvní. Postihnúť ich môže už spomínaná horúčosť, alebo chlad z potravín. Prejavy však budú trošku odlišné od tých žalúdočných – bolesti pri pupku a pod ním, kŕče v týchto častiach. Ak telo trápi horúčosť, môže sa dostaviť zápcha, zlatá žila (hemorhoidy), pálenie a svrbenie konečníka, upchatý nos, žltý až zelený výtok z nosa, herpesy, parazity. Bolesť brucha bude skôr ostrá a bodavá. Pri napadnutí chladom máme celkové pocity chladu na tele a aj v oblasti čriev pri a pod pupkom, chuť zohrievať si brucho, hnačku, častejšiu a redšiu stolicu, chuť na teplé nápoje, riedky výtok z nosa (okolo nosa vedie dráha/meridián hrubého čreva), nechutenstvo a podvýživu. Bolesti brucha sú v tomto prípade skôr tupé, kŕčovité, náhle. Pri vážnejších ochoreniach čriev musíme byť obozretnejší v diagnostike. Napríklad celiakia, ktorá je charakterizovaná zápalom tenkého čreva, je pôvodne spôsobená skrytým chladom a preto sa zvyčajne prejavuje chudnutím, hnačkovitou stolicou a kŕčovitými bolesťami brucha. Ulcerózna kolitída a Crohnova choroba sú vážne a bolestivé ochorenia nielen hrubého čreva, ale aj iných častí tráviaceho traktu. Prejavujú sa hnačkou, krvácaním z čriev, opuchom, bolesťou. Podľa čínskej medicíny je príčinou týchto ochorení nadmerná horúčosť a vlhko. Ako si pomôcť pri bolesti v oblasti čriev? Znovu pozor na stravu, počúvajme svoje telo, doprajme mu, čo mu prospieva. Nezabúdajme na teplú varenú a jednoduchú stravu. Dôležitá je aj prevencia. Pravidelne 2-krát do roka si urobme očistu čriev – buď jogovú alebo pomocou bylinných klystírov. Ak netrpíme na závažnejšie chronické ochorenie, doprajme si v strave veľa semienok – najmä ľanových, konopných a sezamových. Po sprche alebo pred spaním si môžeme jemne masírovať brucho v smere hodinových ručičiek (smer postupu natrávenej potravy v črevách) olivovým olejom zmiešaným s éterickými olejmi zo škorice (pri chlade), z citrónu (pri nevoľnostiach), z mäty (pri horúčosti), z kozlíka a feniklu (pri nadúvaní). Namiešajte si čaj z rasce, feniklu a harmančeka. Uľaví pri bolesti a nafúknutom bruchu. Pri akútnych kŕčovitých bolestiach a hnačke pomôžu bylinné kvapky z horca. Ak nám tečie z nosa a vieme, že problém pochádza z čriev, pomôžu aj zvýšené dávky zelenej riasy chlorely. MENŠTRUAČNÉ BOLESTI Toto je samostatná kapitola v živote každej ženy. Každá by vedela na tému bolesti niečo napísať. Bolesti pri menštruácii môžu mať rôznu príčinu a aj rozdielnu liečbu. Slezina má na starosti krvotvorbu a držanie orgánov na svojom mieste. Ak sú funkcie sleziny oslabené pojedaním sladkostí alebo nadmerným premýšľaním, sme chudokrvné a menzes býva slabší. Pomalšie sa rozbieha a bolesť je mierna a len na začiatku alebo úplne pred menzesom – keďže je krvi málo, trvá jej dlhší čas, kým sa pripraví na odchod. Pobolieva podbruško, perineum, lonová kosť, okolie konečníka alebo stehná v okolí slabín, triesel. Cítime aj tupú bolesť v krížoch a kolenách. Môže sa vyskytnúť aj pokles maternice, čriev. Nedostatočná krvotvorba má súvislosť aj s celkovou energiou čchi v tele. Čchi a krv idú vždy spolu ruka v ruke. Ak je jednej málo, aj druhej je málo. Pečeň má na starosti skladovanie krvi. Ak ju zablokujeme nadmernými emóciami, alebo nevhodnou stravou, najmä horúceho typu (pikantné, sýte, mastné, korenisté jedlá) koledujeme si o problém. Ak je oslabená pečeň, menzes je silný (teplo uvoľňuje krv) a trápia nás aj akné, herpesy, zápcha a rozpínavá bolesť v prsníkoch. Bolesti sú v tomto prípade ostré. Ak sa k horúčosti pridá aj nadmerná vlhkosť v tele, bolesť býva tupá, na tele je pocit ťažoby, bolia kríže a bolesť nastupuje pred menzesom. V týchto prípadoch mávajú ženy problém s výtokmi a častými gynekologickými zápalmi. V čínskej medicíne sa stretávame aj s pojmom “prázdna horúčosť“. Je to stav, keď je v tele nadbytok jangovej energie a menej tej jinovej (telesné tekutiny a krv). Prejavmi je tzv. “horúčosť piatich srdcí“ – máme teplé dlane, šľapy na nohách a hrudník, návaly tepla a začervenané líca. V tomto prípade menzes prichádza skôr ako by mal, na začiatku je slabší, ale môže trvať dlho. Ak v tele viazne chlad, ktorý najčastejšie postihuje obličky, menzes často mešká a cyklus nie je pravidelný, predlžuje sa. Vtedy ide o bolesť chladného typu – pociťujeme zimomrivosť a chlad v podbrušku. Pomáha nám teplo a zohrievajúce masáže. Príčinou bolestí pri menzese môže byť aj stagnácia energie alebo krvi. Vtedy sú prítomné krvné zrazeniny, krv je tmavšia až fialová, žena má predmenštruačný syndróm s úzkosťami, nervozitou, rozpínavou bolesťou, migrénami, bolesťami prsníkov. Bolesti pri menzese sú silné, bodavé a rozpínavé. Odchodom zrazenín sa stav zlepší. Ako si pomôcť pri bolestivej menštruácii? Bolesť pri menzese je však neprirodzená, nemala by nás vôbec trápiť. V prípade porúch energie čchi, krvi a stagnácii sa snažíme viac hýbať, športovať, jednoducho rozprúdiť krv. Krvotvorbu podporíme najlepšie správnou stravou – teplou, varenou plnou výživy – obilnín a zeleniny, k tomu ako doplnok jeme listové šaláty, morské i sladkovodné riasy. Zvýšime príjem železitých potravín – červená repa, čučoriedky, čierne ríbezle, špenát atď. Strava je dôležitá aj pri ostatných diagnózach. Pri nadmernej horúčosti v tele sa zameriame na konzumáciu jednoduchších, nekorenených, diétnejších jedál. Pri chlade sa zohrievame, dobre obliekame, jeme prirodzene zohrievajúce potraviny – škorica, klinček, horčičné semienka, nastrúhaný chren s jabĺčkom, nasucho pražené semienka, atď. Vlhkosť z tela vyháňame s pomocou slzovky, čerstvej mrkvovej šťavy, varených fazuľových luskov a feniklovým čajom. Pri prázdnej horúčosti je dôležité zvýšiť príjem tekutín a podporiť krvotvorbu, pretože krv je tiež jinová. Nenechajte sa ochromiť žiadnou bolesťou, nesiahajte po zázračných tabletkách a vyskúšajte radšej prírodnú liečbu. Naozaj dokáže zázraky a nemá vedľajšie účinky. Proces liečby a regenerácie je síce dlhší, ale určite stojí to za to.
text_ Anna Kanovská