Stáva sa to často. Ohlási sa návšteva a v chladničke je, ehm, 10 vajec, pár plátkov šunky, jedna reďkovka a niekoľko koliesok salámy. Čo teraz? Tu je rada! Urobte originálne chuťovky! Všetko pomôže dotvoriť „burina“, ktorú nájdeme okolo domu.

Guľka z vajíčka

POTREBUJEME

2 natvrdo uvarené žĺtka
40 g masla
soľ
5 ks zádušníka brečtanovitého posekaného, aj s kvetmi

PRÍPRAVA

Žĺtok zmiešame s maslom a soľou, vyváľame v posekaných bylinkách.

Maki s reďkovkou

POTREBUJEME

2 rozšľahané vajíčka
3 listy cesnaku medvedieho
4 reďkovky
soľ a korenie
kúsok riasy

PRÍPRAVA

Vajíčka posolíme, okoreníme a premiešame s posekanými lístkami cesnaku medvedieho a na panvici urobíme asi 4 mm vysokú omeletu. Tú plníme posekanými reďkovkami a previažeme riasou. Riasu lepíme tak, že jej konček navlhčíme a konce prekryjeme asi na dĺžke 1 cm.

Maki so šunkou

POTREBUJEME

2 rozšľahané vajíčka
soľ a korenie
4 plátky šunky
12 lístkov púpavy
kúsok riasy

PRÍPRAVA

Vajíčka posolíme, okoreníme, premiešame a na panvici urobíme asi 2 mm vysokú omeletu. Tú balíme do plátkov šunky spolu s lístkami púpavy, zalepíme riasou a krájame na menšie kúsky.

Doboška so salámou

POTREBUJEME

2 rozšľahané vajíčka
soľ a korenie
4 plátky šunky
10 koliesok salámy
kúsok riasy

PRÍPRAVA

Vajíčka posolíme, okoreníme, premiešame a na panvici urobíme asi 2 mm vysokú omeletu. Tú prekladáme salámou, orežeme na obdĺžnik a zalepíme riasou.

Nigiri s klobáskou

POTREBUJEME

2 rozšľahané vajíčka
soľ a korenie
8 kúskov šikmo odkrojenej klobásky
½ ČL prášku do pečenia
½ PL hladkej múky
kúsok riasy

PRÍPRAVA

Vajíčka vyšľaháme s múkou, primiešame prášok do pečiva a upečieme nadýchanú, asi 8 mm vysokú omeletu. Nakrájame na obdĺžniky, preložíme klobáskou a previažeme riasou.

Miroslav Kubečka