Podľa tradičnej čínskej medicíny je jar ročným obdobím pečene a žlčníka. Rovnako ako príroda, aj tieto orgány sa na jar prebúdzajú, viac pracujú a detoxikujú sa. Práve teraz by sme im mali čo najviac pomôcť. Ak správnym zložením stravy a očistnými kúrami odľahčíme pečeň a žlčník, zrevitalizujeme tak ich funkcie a budeme sa cítiť zdravší a vitálnejší. Pocit novej sviežej energie nám vydrží až do leta. Navyše, sa vyhneme syndrómu jarnej únavy, ktorá nie je ničím iným, len snahou našej pečene o detoxikáciu. Skúsme to teda našim orgánom uľahčiť.
Čo ich oslabuje?
Na jar sa treba vyhýbať ostrým a pikantným jedlám, rovnako netreba jesť priveľa mäsa a údenín a piť kávu či alkohol. Pečeň a žlčník však tiež vyčerpávajú stresy, ponocovanie, dlhotrvajúca únava...
Emóciami pečene sú hnev, výbušnosť a agresivita. Primálo či priveľa týchto emócií signalizuje nerovnováhu v tomto orgáne. Ľuďom, ktorí majú problém s pečeňou a zablokované emócie, môže chýbať spontánnosť a kreativita. Často to býva spôsobené tým, že v detstve, kedy sa človek rozvíja telesne – rastom a duševne – tvorivosťou, bohatou detskou fantáziou a vymýšľaním, naňho doľahne prísna výchova, vyhradené pravidlá zo strany rodičov a nedostatok prirodzenej voľnosti. Ľuďom s týmto problémom by pomohlo, keby prekonali sami seba a začali čokoľvek tvoriť. Mali by si nájsť záľubu, ktorá by ich napĺňala radosťou a zároveň by pomáhala uvoľniť ich stiesnenú pečeň. Môžu kresliť, písať, ísť na kurz keramiky alebo si kúpiť plastelínu. Skrátka hocičo, čo vyžaduje tvorbu nápadov. Možno bude pre nich ťažké vyloviť ich z hĺbky svojej duše, ale určite tam sú. Len ich musia znovu v sebe objaviť.
Za nerozhodnosť môže žlčník
Žlčník zahusťuje žlč a vylučuje ju do tenkého čreva, čím pomáha tráveniu, najmä tráveniu tukov. V čínskej medicíne má však aj ďalšiu významnú úlohu – riadi rozhodnosť. Je ako generál, ktorý nám prikazuje, čo robiť. Velí do útoku, hýbe nás vpred. Keď je tento orgán príliš zanesený toxínmi a nečistotami, na psychickej úrovni sa to prejaví ako nedostatok odvahy, utiahnutosť, nadmerná citlivosť a nerozhodnosť.
Čo im prospieva?
Predovšetkým je to schopnosť dať svojím emóciám voľný priechod. Ak sa na niekoho hneváte, radšej to povedzte, vykričte, ale určite to v sebe neduste. Pečeni a žlčníku tiež prospieva psychická pohoda, harmónia, dostatok spánku a pravidelný režim. Z potravín je to hlavne baklažán, ktorý má práve schopnosť uvoľniť stiahnutú pečeň a tým aj potlačené emócie. Našej psychike pomôže aj silný slepačí vývar z petržlenovou vňatkou, aký varievali naše babičky. Nenadarmo vyšla knižka „Slepačia polievka pre dušu“ – toto slovné spojenie má svoj význam.
Pečeni prospievajú všetky zelené potraviny ako mladé výhonky strukovín a obilovín, listy rôznych šalátov, žerucha, pažítka, rukola, brokolica (uvolňuje zablokovanú energiu z emócií), špenát (vyživuje pečeň a zlepšuje zrak) či paštrnák. Pečeň a žlčník posilňujú tiež prirodzene kyslé potraviny, akými sú napr. marhule, maliny a iné kyslé ovocie alebo tepelne upravené rajčiny, pór, cvikla a mrkva. Blahodarne pôsobia na náš krvný obeh a podporujú tak základnú funkciu pečene, ktorou je regulácia krvi v organizme. Rajčiny navyše obsahujú aj množstvo antioxidantov, čím prispievajú k prirodzenej prevencii proti rakovine. Jačmeň zas dokáže rozhýbať energiu pečene, čím zvyšuje našu aktivitu a harmonizuje naše emócie. Artičoky prospievajú najmä žlčníku tým, že stimulujú vylučovanie žlče a tak zlepšujú proces trávenia v našom tele. Plody moruše sú tiež prirodzene kyslej povahy, dopĺňajú energiu a krv a vyživujú pečeň.
Chorobné prejavy disharmónie pečene a žlčníka
Kondícia pečene a žlčníka sa prejavuje na zdravotnom stave našich očí, šliach, väzive a nechtoch. Zrak má byť jasný a ostrý, nechty pevné, hladké a lesklé, šľachy pružné. Takže slzenie očí vo vetre, lámanie nechtov, boľavé šľachy pri športovaní a kŕče – to všetko naznačuje oslabenú funkciu týchto dvoch orgánov. Tiež sa môžu objaviť bolesti pod pravým rebrom alebo pravou lopatkou, zlé trávenie, nespavosť, vysoký krvný tlak, bolesti kolien alebo bedrových kĺbov, závrate, migrény, ekzémy, agresivita, horká chuť v ústach...
Pečeň a žlčník sú orgány citlivé na všetky druhy emócií. Keď sme depresívni, plačliví, nevieme nahlas vysloviť svoj názor, všetko v sebe dusíme a trápi nás to – podpíše sa to na zdravotnom stave týchto dvoch orgánov. Časté povzdychnutie si, nerozhodnosť, hnev, zablokované emócie, pocit skľúčenosti – to všetko má na svedomí nerovnováha týchto orgánov. V tomto prípade nepomôže iba zmena životného postoja a prehodnotenie vlastných blokov a ich odbúranie, ale aj detoxikačné kúry, ktoré uvoľnia energiu v týchto orgánoch.
Detoxikácia olivovým olejom a citrónom
Veľmi účinná je detoxikácia pomocou olivového oleja zmiešaného s citrónovou šťavou, ktorý si dáme ráno na lačný žalúdok. Z každého použijeme 1 polievkovú lyžicu. Olivový olej môžeme vymeniť aj za horčicový, ktorý pôsobí intenzívnejšie a navyše rieši problém studených končatín, vyháňa z tela chlad a likviduje parazitov. Nie je to veľmi chutná kúra, zato naozaj účinná. Dodržiavať ju môžete 1 – 3 týždne.
Liek našich babičiek na žlčníkové kamene
Denne nalačno treba užívať polievkovú lyžicu čerstvo nastrúhanej bielej reďkovky. Môže sa použiť aj čerstvá šťava, ktorej treba konzumovať minimálne 1dcl každé ráno nalačno. Kamene sa rozpustia, rozplynú, pečeň a žlčové cesty sa vynikajúco prečistia.
Zdroj sily a rovnováhy
PEČEŇ
Na jar precitá všetko okolo nás. Pučia stromy, vykúkajú prvé kvietky – prvosienky a krókusy. Slniečko teplejšie hreje a my máme viac optimizmu a radosti. Pod stuhnutou zemou sa začínajú rozpínať mladé korienky, hľadajú výživu a chcú rásť. Celá príroda dostáva viac slnka, tepla, energie. Prichádza jang. Rodia sa nové mláďatká, flóra bujnie, a aj naše telo silnie a má viac vitality a pocit vnútorného šťastia.
Farbou pečene a jej párového orgánu žlčníka je zelená ako nové lístky kvietkov, na ktoré sa po zime tak tešíme. Drevo, ktoré nám pripomínajú mladé jarné konáriky stromov, je ich prvkom v čínskom pentagrame. Východ je ich svetovou stranou, ako ranný úsvit slnka, ktorý prináša nový začiatok. Prírodným živlom pečene a žlčníka je vietor, ktorý nám prinesie vôňu prichádzajúcej jari. No vie byť aj zradný a nadmiera vetra poškodzuje tieto dva orgány práve vtedy, keď už nie sme takí naobliekaní a nemáme potrebu sa pred ním chrániť. Táto neopatrnosť nám môže priniesť ochorenia z tzv. „prievanu“ – bolesti zubov alebo uší, slzenie očí, migrény, stuhnutý krk, alebo tiky.
Plynulý tok energie
Pečeň je v prvom rade našou regulačnou stanicou množstva krvi v krvnom obehu. Aj Číňania v ďalekej histórií prišli na to, že pri fyzickej námahe sa z pečene uvoľňuje viac krvi, aby mohol človek podať vyšší výkon. A zas naopak, počas odpočinku sa krv sťahuje späť a oddychuje s nami. Pri poruchách tejto regulácie sa môžu vyskytnúť problémy typu slabej alebo naopak nadmernej menštruácie, krvácanie z nosa, zlé prekrvenie končatín, rozmazané videnie atď..
Ďalšou úlohou pečene je zabezpečovať plynulý tok energie v tele, telesných tekutín a teda aj krvi, vody a potravy. Ak je pečeň oslabená môže sa to prejaviť aj opuchmi na tele, zlým trávením, nadúvaním, bolesťami v boku, únavou, bolesťami hlavy, nervozitou alebo častým povzdychnutím si. Naša západná medicína rozdelila funkcie pečene podrobnejšie. Jednak na spomenutú reguláciu krvi v obehu, ďalej na detoxikačnú funkciu pečene, pri ktorej rozkladá rôzne toxické látky (napr. alkohol) a zbavuje nás ich. Je aj zásobárňou glykogénu, ktorý dopĺňa glukózu (cukor)do krvi. Pečeň vytvára aj užitočný cholesterol, bielkoviny, cukry, železo a niektoré vitamíny.
Očistné kúry
Správnu funkciu pečene a žlčníka sa snažíme podporiť pomocou očistných kúr, hlavne v jarnom období. Ponuka je tu naozaj bohatá, stačí si len vybrať. Výborná je detoxikácia pomocou olivového oleja zmiešaného s citrónovou šťavou. Účinný je aj pestrec mariánsky – bežne dostupná bylinka. Predávajú sa jej semienka, ktoré treba doma zomlieť na jemný prášok v kávovom mlynčeku. Každé ráno si z neho dajte čajovú lyžičku a zapite vodou. Forma prášku je účinnejšia, pretože sa do tráviaceho traktu dostane priamo celá bylinka a využijú sa všetky jej zložky. Vo forme prášku sa užíva 21 dní, potom nasleduje prestávka. Zato čaj je priveľmi horký a treba ho užívať dlhodobo. Na upokojenie žlčníka je vhodný aj odvar z kukuričných vlasov. Vybrať si tiež môžete z rôznych bylinných čajov ako sú nechtík lekársky, slamiha piesočná alebo púpavové listy. Do stravy treba zaradiť veľa paštrnáku, ktorý podľa čínskej medicíny upokojuje vietor v tele, tlmí bolesti a prečisťuje pečeň a žlčník.
Sila Jangu
Podľa tradičnej čínskej medicíny je pečeň najmä jangovým orgánom. Je to spôsobené tým, že jej funkcie sú veľmi energické, stúpavé a vyžadujú veľa pohybu v organizme. Aj ochorenia pečene sa prejavujú stúpaním horúčavy nahor – červenou tvárou, vysokým krvným tlakom, migrénami, alebo tvorbou vetra v tele. Vietor môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela a premiestňovať sa z miesta na miesto. Jeho prítomnosť signalizujú sťahujúce sa bolesti po tele, ekzémy, epilepsia, citlivosť na prúdenie vetra a podobne.
Pečeň je najväčšia žľaza v ľudskom tele. Má úžasnú schopnosť vlastnej regenerácie – ak sa z nej musí kúsok odobrať, dokáže ho sama nahradiť. Dorastie, ako tie mladé jarné konáriky, ktoré sa ťahajú za teplým slnkom, cítia vôňu jari a prinášajú nový život. Tešme sa z jarného pôstu a detoxikácie. Doprajme pečeni očistu a regeneráciu. V lete nám to prinesie ovocie.
Chuťou týchto orgánov je kyslá. V prirodzenej forme sa nachádza vo všetkých mladých zelených výhonkoch, napr. žeruche, v rajčinách, marhuliach a jablkách. Primerané množstvo kyslej chuti posilňuje pečeň a žlčník, ale priveľa ich oslabuje.
Orgánovou hodinou žlčníka je 23. – 1. hodina v noci, čo je zvyčajne aj časom, kedy sa najčastejšie vyskytujú bolesti alebo záchvaty pri ochoreniach tohto orgánu. Pečeň nasleduje hneď potom, od 1. do 3. hodiny nadránom. Ak sa práve v tomto čase budíte, svedčí to o príliš aktívnej funkcii pečene, potrebovala by sa detoxikovať a upokojiť.
Veľa alebo málo krvi?
Nadmerné menštruačné krvácanie u žien znížime pravidelným pitím čaju z hluchavky bielej. A naopak krvotvorbu podporíme pitím vývaru z jačmenných krúp, ktorý si môžeme ľubovoľne dochutiť ovocnou šťavou, kakaom alebo škoricou. Krúpky, ktoré nám zostanú môžeme zjesť napríklad na raňajky a to buď na sladko - s ovocím, tahini a ľanovými semienkami, alebo na slano - s tekvicovým gomasiom a dusenou zeleninou.
Ľahký jarný šalát:
Potrebujeme tieto suroviny: hlávkový šalát, výhonky zelenej farby napr. žerucha, pór, slivku umeboshi, púpavové lístky, kvietky fialky a sedmokrásky a jablko nakrájané na malé kocky. Šalát a lístky natrháme na malé kúsky. Určite ich nekrájame nožom, znehodnocuje sa tým množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Všetko spolu dobre premiešame a môžeme ochutiť sladkokyslým nálevom z citrónovej šťavy a javorového sirupu. Ako alternatívu môžeme použiť aj prírodne zrejúci jablkový bio ocot, ktorý výborne uvoľňuje blokády pečene.
Osviežujúci kyslý čaj na letnú horúčavu:
Zmiešame sušené plody ibišku sudánskeho, šípky a sušené kvety slezu lesného. Jednu kopcovú lyžicu tejto zmesi dáme do jedného litra vriacej vody a necháme 5-7 minút variť na miernom ohni. Potom precedíme a necháme vychladnúť. Môžeme pridať aj lístky mäty piepornej na chuť a na ozdobu. Tento čaj výborne osviežuje pri letnej horúčave. Je kyslej chuti, takže vzpruží našu pečeň a prispieva k tvorbe telesných tekutín. Používa sa aj pri práci v nadmerne suchom prostredí a pri zvýšenej telesnej námahe.