Emócie ovplyvňujú naše bytie, psychické aj fyzické. Sú pre nás dôležitejšie, než si myslíme. Keď sa radujeme a sme šťastní, vylučujú sa nám do tela endorfíny, a to nám robí dobre. Hnev a smútok, najmä keď sú potlačené, nám zasa ubližujú. Emócie nepôsobia len na psychickej úrovni, ale aj na úrovni tela a našich orgánov. Tradičná čínska medicína už dávno našla súvislosť medzi emóciami a naším fyzickým stavom. Všetky vzťahy má dopodrobna zaznamenané a riadi sa nimi dodnes. Ak je človek chorý, netreba liečiť len jeho telo, ale aj jeho vnútro. Emócie zaraďuje medzi vnútorné príčiny akýchkoľvek ochorení. Zároveň tvrdí, že každý plný vnútorný orgán má svoju dušu. A práve cez ňu vyjadruje daný orgán svoje pocity. Na náš fyzický a psychický stav vplýva nielen životospráva a životný štýl, ale aj určité predispozície, fyzické aj emočné, s ktorými sme sa narodili. Tie sa dajú zistiť aj pomocou čínskej astrológie. Nie je na škodu vedieť o sebe, na aké emócie a ochorenia sme náchylnejší. Takto sa môžeme zamerať na svoje slabiny, uvedomovať si ich, spracovať si ich v sebe a upraviť životný štýl.
Pečeň
Spája sa s prvkom dreva, žlčníkom, nechtami, očami, šľachami, zelenou farbou, kyslou chuťou, jarou, vetrom a dušou hun (chun). Emóciou pečene je hnev, zúrivosť, závisť. Typ človeka s prevahou prvku dreva má predispozície byť štíhly, šľachovitý, drží rovný chrbát a má tmavšiu pokožku. Je pracovitý a starostlivý. Jeho hlas pôsobí akoby kričal. Jeho silnou stránkou sú práve šľachy a kosti. A tie by mal najviac posilňovať a precvičovať. Keď je zdravý, telo aj myseľ má pružnú a pozná svoje hranice. Je trpezlivý, rozhodný a má schopnosť osobného rastu a rozvoja. Ak je oslabená energia pečene, môžu sa vyskytnúť protiklady v jeho správaní: buď je príliš priamy alebo naopak pasívny, hľadajúci spravodlivosť za každú cenu alebo apatický, skostnatený a rigidný, poddajný a ovplyvniteľný, buď príliš lipne na plánovaní alebo je dezorganizovaný, má pocity frustrácie. V pocitovej stránke má problémy s hranicami, čo je primerané a čo nie, so silou a mocou, s osobným rastom a rozvojom, rozhodnosťou a odvahou. Má problémy s odpúšťaním, frustráciou a rozhorčením. Hnev a zúrivosť môžu pečeni ublížiť ale ju aj uzdraviť. Ak sú správne vyventilované oživujú prúdenie krvi a dokonca môžu vypudiť z tela usadené ochorenia, zrazeniny, bloky. Preto je dôležité emócie v sebe nedusiť, ale vyplaviť von, aby sme nedusili nielen seba ale aj naše blízke okolie. Čo oslabuje pečeň? Energia pečene oslabuje nadmerná konzumácia kyslých jedál – ocot, zavárané kyslé pochutiny, citrusy, kvasená zelenina napr. kapusta. Kyslá chuť pečeň príliš zviera a nedovolí jej voľne “dýchať“. Oslabuje ju aj vietor – vonkajší pri veternom počasí, prievan, a vnútorný, ktorý býva spôsobený nadmernými emóciami, nedostatočnou krvotvorbou, konzumáciou vyprážaných a zároveň nadýchaných jedál (= oheň a vzduch) napr. omeleta, šľahačka. Pečeň potrebuje byť voľná, ako stromy v lese, ktoré si rastú ako chcú. Typické prejavy oslabenej pečene sú menštruačné problémy, bolesti hlavy, závrate, oslabený zrak, žlčníkové kamene, bolesti pod rebrami alebo zlé trávenie. Duša hun, ktorá sídli v pečeni, predstavuje v našom tele neustály pohyb, hľadanie, plánovanie, projekty, smerovanie, zámery, ciele a životné sny. Je tiež zodpovedná za odvahu a rozhodovanie. Cez deň je táto duša v očiach, cez ktoré všetko pozoruje, vyhľadá a zacieli. V noci sa skryje v pečeni a my snívame. Ak sa hun nehýbe, trpíme depresiami sme tichí, plachí a bez plánov.Ak sa hýbe príliš máme bujnú fantáziu, sme plní nápadov, zažívame hyperaktivitu alebo až šialenstvo. Čo pečeň posilňuje? Z potravín sú to najmä prirodzene kyslé a šťavnaté jedlá, ktoré v tele vytvárajú a uchovávajú šťavy. Tie sú výživné pre krv a telesné tekutiny. Jedzte jablká, ríbezle, čerešne, egreše, brusnice a jahody, kvasenú kapustu a rýchle pickles, rajčiny, klíčky a jarné šaláty. Dochutiť si ich môžete jablkovým octom, ktorý prirodzene vyzrel alebo ume octom. Jedlo by malo byť varené, dusené alebo parené. Do zeleniny si primiešajte bulgur, kuskus alebo špaldu. Popíjajte šípkový alebo ibiškový čaj. Pozorujte svoje emócie a zistite, či máte v živote nejaké plány, ciele a nesplnené sny. Nájdite v sebe odvahu a splňte si ich, nech môžu prísť do života nové plány. Napĺňajú nás nádejou, radosťou do života a rozvíjajú našu fantáziu. Ak ste nahnevaní, choďte si zabehať, zacvičiť jogu, alebo sa uzemnite v záhrade, či pri prechádzke v lese.
Srdce
Je spojené so živlom ohňa, tenkým črevom, jazykom, červenou farbou, horkou chuťou, horkom alebo žiarou, letom a dušou shen (šén). Emóciou srdca je radosť až hystéria, hysterický smiech, smiech, ktorý vznikne z ničoho nič, nadmerné chichotanie sa na hocičom, nadmerné túžby. Smiech v našom tele možno prirovnať k ohňu, s ktorým je spojený. Šíri sa rýchlo a ľahko do všetkých smerov, ako oheň. Ohnivý typ človeka je skôr aktívny, energický, rýchlo sa pohybuje, reaguje a rozpráva. Má červenšiu tvár, špicatejšiu bradu a skôr vlnité vlasy. Ohnivý muž má často pivné bruško a plešinu s vlasmi len nad ušami. Keď je zdravý, je veselý, otvorený, spoločenský, srší humorom, dobrosrdečný. Keď však príde ochorenie, citová stránka sa preženie – buď je príliš veselý, predvádza sa, na všetkom sa smeje, alebo naopak upadne do apatie, je prehnane vážny, uzavretý a nič mu nerobí radosť. Predispozične majú títo ľudia silné cievy a krv, no práve tie bývajú prvé ohrozené pri vzniku ochorenia. V lete sú títo ľudia viac zraniteľný, telesne aj psychicky. Keď je energia srdca oslabená, majú problém vyjadriť lásku a citovú vrelosť, sú emočne nevyrovnaní. Môžu mať problémy s jasným myslením a pocitmi zmätenosti. Chýba im blízkosť a intimita od rodičov, súrodencov, lások. Čo oslabuje srdce? Energia srdca sa oslabí najmä prenikaním horúčosti. Môže byť z vonkajšieho prostredia – vysoké letné teploty, alebo z vnútorného – priveľa pikantných a zohrievajúcich potravín – ťažké, mastné, vyprážané alebo údené jedlá, priveľa korenín, alkoholu. Oslabí sa aj nadmernou radosťou, ktorá spôsobuje rozptýlenie energie po celom tele. Medzi prejavy oslabenej energie srdca patrí vysoký krvný tlak, červená tvár, červená špička jazyka, búšenie srdca, zápaly v črevách, zápcha, atď. Duša shen, ktorá sídli v srdci je centrom nášho vedomia, stelesňuje naše ego a uvedomenie si samých seba. Je zodpovedná za celkový emočný život. Shen sa prejavuje na našej tvári. V normálnom stave nám žiaria oči, pokožka sa leskne a vyžarujeme pozitívnu energiu. Shen sa stráca, keď človek mentálne ochorie. Vtedy si neuvedomuje sám seba a stráca žiaru v tvári. Čo posilňuje srdce? Naše telo potrebuje pre život oheň. Všetka potrava, ktorú prijme sa v žalúdku zohrieva ako v kotlíku. Prirodzene teplými a horkými potravinami napomáhame tráveniu a podporujeme tvorbu energie v tele. Preto pridávajte do stravy koreniny typu kurkuma, oregano, majoránka, bazalku, saturejku a tymián. Quinou, pohánku alebo jačmenné krúpy zmiešajte s ružičkovým kelom, paštrnákom alebo červenou repou. K tomu podávajte hlávkový šalát s čakankou, endíviou alebo púpavou. Na letné ochladenie pite horúci zelený čaj alebo len prevarenú vodu. Patria k prvku ohňa, ale zároveň príjemne schladia. Robia to tak Číňania a je to podobný efekt ako, keď si v zime dávate studenú sprchu. Telo sa vtedy stiahne, póry sa uzavrú a vám nie je taká zima. Horúci nápoj v lete póry otvorí, vnútorná horúčava odchádza a nám sa uľaví. V lete sa oplatí vyhýbať sa grilovaným a príliš korenistým jedlám, pretože zvyšujú náš vnútorný oheň. Mali by sme sa takto zohrievať skôr v zime. Čo sa týka emócií, snažte sa primerane prejavovať lásku takpovediac “od srdca”. Nielen svojmu partnerovi a deťom, ale aj ostatným blízkym a kamarátom. Skúste ich každý deň za niečo pochváliť a oceniť ich snahu, rozveseliť ich a potešiť. Pozorujte veci okolo seba a uvedomte si, že život je krásny. Užívajte si ho. Venujte sa energetickým cvičeniam typu joga, meditácii alebo dýchacím cvičeniam, ktoré harmonizujú oheň a aktivitu.
Slezina
Patrí k nej prvok zeme, žalúdok, svaly, pery, žltá až oranžová farba, babie leto, sladkou chuťou, vlhkosť a duša yi (ji). Emóciou sleziny je premýšľanie, zádumčivosť, neustále premietanie si jednej situácie a rozmýšľanie nad tým, čo by sa stalo keby..., ako inak by to mohlo byť, premýšľanie v kruhu atď. Môže to prerásť až do výčitiek svedomia a melanchólie. Zemitý typ človeka má pevnú stavbu tela. Často sa trápi s nadváhou, hlavne v dolnej časti tela, v ktorej sa najviac ukladá vlhkosť a hlieny. Inak je pokojný, nie príliš ctižiadostivý. Má vrodené silné svaly, ktoré by mal ešte viac zveľaďovať, inak sa vyčerpá všetka ich energia. Má zvučný spevavý hlas. Keď je zdravý a v harmónii podporuje ostatných a aj on sa cíti podporovaný svojím okolím. Vie sa sústrediť na to, čo robí, je pevne zakorenený v zemi. Má jasné a logické myslenie. Ak je však energia sleziny oslabená, prejaví sa to prehnanou starostlivosťou o druhých, prehnanou nezávislosťou alebo naopak je príliš závislý, stále niečo potrebuje, je ťažkopádny, buď príliš lipne na domove alebo nie je schopný sa niekde zakoreniť a viazať. Čo oslabuje slezinu? Príčinou oslabenej sleziny zvyčajne býva zahlienenie a vlhkosť v tele. Tá sa tvorí nesprávnou stravou, nedostatkom pohybu a nadmernými emóciami. Zahlieňujúce potraviny sú najmä mlieko, mliečne výrobky a cukor. Vlhkosť a hlieny sa v tele vytvárajú aj pri nadmernom prejedaní sa a konzumácii príliš zohrievajúcich jedál. Pikantné, ťažké vyprážané alebo grilované jedlá, hlavne mäso, produkujú v tele oheň. Hlienom sa dobre darí práve v teple, tak ako baktériám a vírusom.Slezine neprospieva ani práca vo vlhkom prostredí. Emočné problémy, ktoré sa vyskytujú pri oslabenej slezine sú spojené s potrebouprehnanej podpory voči druhým ľuďom, neschopnosťou prijať podporu od iných, s pocitmi nepochopenia, so slabou duševnou vyrovnanosťou a koncentráciou. Takto je to ok, či mám to prerobiť? Slezinu oslabuje ju aj nadmerné premýšľanie, ktoré blokuje energiu, čo môže spôsobovať rôzne cysty a bolesti kĺbov a svalov. Medzi ďalšie príznaky oslabenia sleziny patrí aj ranné vykašliavanie hlienov, hnačka, pokles orgánov (maternica, hemoroidy), pretože funkciou sleziny je držať orgány na svojom mieste. Príznakom oslabenia je aj ľahká tvorba modrín, zlá koncentrácia, únava a lenivosť tela i mysle. Duša yi predstavuje náš intelekt, usilovnú prácu, štúdium a spomienky. Jej patológiami sú zádumčivosť, posadnutosť minulosťou a nadmerné premýšľanie. Čo posilňuje slezinu? Slezina a žalúdok sú práve dva orgány, ktoré najrýchlejšie zharmonizujete vhodnou stravou. Prijímajú ju a spracovávajú medzi prvými, a preto ich môžete jednoduchšie ovplyvniť. Konzumujte prirodzene sladké potraviny, pretože sladká chuť uvoľňuje našu dušu, svaly a vyživuje a zvlhčuje telo. Napomáha energii, aby lepšie prúdila do celého tela. Jedzte veľa naturálnej ryže, pšeno a polentu. Tiež oranžové a žlté potraviny – tekvice, marhule, zemiaky, hrušky, hrozno, melón, mango, papáju. Do šalátov si kvapnite výživné za studena lisované oleje napr. tekvicový, ľanový, sezamový alebo olivový. Koreňová zelenina, ktorá rastie dlho v zemi je výborná na posilnenie funkcií sleziny a žalúdka. Je nielenže sladká, ale obsahuje veľké množstvo výživných látok. Popíjajte čaje zo sladkého drievka, fenyklu a kukuričných vlasov. Učte sa nové veci, študujte, zaujímajte sa o budúcnosť svoju aj svojich blízkych a priateľov. Tešte sa z ich úspechov a nechajte sa nimi inšpirovať. Zdvihnite sa zo stoličky a začnite niečo nové tvoriť! Záľuby sú v našich životoch potrebné a užitočné. Zrelaxujeme pri nich a dodajú nám chuť aj na inú prácu. Plávajte, cvičte čchi-kung alebo tancujte spoločenské tance. Prospeje vám to.
Pľúca
K pľúcam patrí prvok kovu, hrubé črevo, nos a čuch, pokožka, biela farba, sucho, pikantná chuť, jeseň a duša po (pcho). Emóciou pľúc je smútok, zármutok až úzkosť, vnútorný neovládateľný žiaľ, plačlivosť. Kovoví ľudia bývajú racionálni, presní, nezávislí, majú silnú vôľu a plačlivý hlas. Sú dobrí v matematike a stále majú plnú hlavu plánov. Telo majú vyšportované, atletickú postavu, tvár skôr bledú, trojuholníkovú. Plecia silné a ramená široké. Často trpia v detstve astmou, alebo inými dýchacími problémami. Silné pľúca a silný hlas sú ich výhodou od narodenia, no sú aj najzraniteľnejšie, keď dôjde k nerovnováhe. Títo ľudia sú pružní, rýchlo vnímaví, pracovití, čistotní a odolní. Oslabenie pľúc zbadáme, ak sú krehkí, nepoddajní, zrazu odťažití, workoholici a silne cieľavedomí ľudia, zameraní len na dosahovanie výsledkov. Počas ochorenia majú potrebu zlepšenia kvality okolia, intenzívnejšie vnímajú špinu, nečistotu. Nepodliehajú rýchlo chorobám, sú odolní. No ak sa to už stane, všetko im vadí, všetko ich zasahuje. Oslabená energia pľúc sa prejaví aj ako problém so získaním uznania, pocitmi neúplnosti, vlastnej nedostatočnosti, menejcennosti, nedostatkom inšpirácie a plánov. Čo oslabuje pľúca? Systém pľúc sa oslabí prílišným suchom či už z vonku – suché a prašné prostredie, alebo zvnútra – konzumáciou vysušujúcich potravín typu sucháre (ale aj ryžové a kukuričné plátky), ale aj zohrievajúcich potravín, ktoré ako oheň všetko v tele spália. Suchosť sa prejaví ako kašeľ, suchá pokožka, dýchavičnosť, zápcha, suchosť slizníc (čriev, očí, hrdla). K ohrozujúcim prvkom patrí aj nadmerný smútok, ktorý spôsobuje oslabenie celkovej energie tela, ľudia nemajú chuť rozprávať, sú uzavretí a nevrlí. Je to významná príčina mnohých ochorení v dnešnej dobe. Smútok a úzkosť blokujú v tele prúdenie energie. Duša po, ktorá sídli v pľúcach je zodpovedná za fyziologické funkcie v tele. Je spojená s celkovou životnou energiou tela. Zodpovedá aj za zmysly a fyzické prejavy emócií. Keď sa niekoho spýtate, kde cíti úzkosť, ukáže na hruď. Tam cíti tlak a zvieranie. Pri oslabení má človek myšlienky na smrť a samovražedné sklony. Čo posilňuje pľúca? Prvok kovu je ostrý ako nôž, vedie energiu nahor a uvoľňuje stagnácie (plnosť v žalúdku, črevách alebo nose). Patria k nemu prirodzene biele a mierne štipľavé potraviny typu biela reďkovka, okrúhlica, jarná cibuľka, chren a pór. Jedzte ovos alebo ryžu a pridajte si do nichkoriander, pažítku, rascu, kôpor alebo cesnak. Pite šalviový čaj s troškou kardamonu. Smútok a úzkosť zažeňte blízkosťou svojich najmilších a priateľov. Tí vedia vždy rozveseliť, rozosmiať a potešiť. Choďte s nimi za „ohnivými“ zážitkami. Skúste adrenalínové športy, leťte balónom, skočte s padákom. Obdarujte deti v detskom domove alebo dobrovoľne pomáhajte chorým. Tam pocítite tú pravú radosť a vďaku.
Obličky
Spája sa s nimi prvok voda, močový mechúr, sluch, uši, kosti, kostná dreň, vlasy, tmavo fialová až čierna farba, slaná chuť, zima, chladom a duša zhi (dž). Emóciou je strach, des, náhle zľaknutie sa. Ľudia typu vody majú skôr guľatú tvár i telo a mäkkú bledú pokožku. Opticky majú dlhší chrbát. Sú zvyčajne lenivejší než ostatné typy, no zato sú lojálni voči druhým, citliví a dôveryhodní. Keď rozprávajú, stonajú. Ich silnou stránkou je trávenie, no majú tendenciu preháňať to v jedle aj v sexuálnej aktivite. Keď sú zdraví, sú odvážni, majú pevnú vôľu a veľa energie do rôznych aktivít. Majú radi zdravé vzrušenie, adrenalínové športy a zážitky. Ak je energia ľadvín oslabená, často príliš riskujú, nedokážu odhadnúť riziko. Alebo sú naopak príliš opatrní a bojazliví pustiť sa do niečoho. Protiklad môže nastať aj v dôvere – buď sú úplne dôverčiví alebo nikomu a ničomu neveria. Prehnane sa nechajú unášať nápadmi a aktivitou, alebo sú vcelku bez vôle a energie, nedokážu sa k ničomu donútiť. Po emočnej stránke majú potrebu byť stále v bezpečí – finančnom i rodinnom. Potrebujú domov. V nebezpečenstve majú často problémy so správnymi reakciami. Čo oslabuje obličky? Obličky najviac oslabuje chlad. Nielen ten vonkajší, keď nie sme dostatočne obutí a oblečení, máme holé kríže. Nerobí nám dobre ani vnútorný chlad, ktorý sa často rozvinie pri nesprávnom stravovaní – konzumáciou surových a chladných potravín. Ochladzujúce potraviny sú nielen spomínané mlieko a mliečne výrobky, ale aj citrusy a tropické ovocie, ktoré rastú v inom zemepisnom pásme a slúžia na osvieženie počas horúčav. U nás sa však bežne konzumujú aj v zime, čo na náš organizmus nemá dobrý vplyv. Ochladzujúce sú aj naše domáce uhorky, cukety, dyne, melóny, mäta, šalvia – prospievajú nám, ak ich silu a účinky využívame v lete. V zime nám môžu spôsobiť zachladenie tela, jeho celkové oslabenie voči ochoreniam. Obličky sa oslabujú aj nadmerným strachom a desom, ktoré vyvolávajú v tele pokles energie – napr. u detí, keď sa niečoho príliš náhle zľaknú a pomočia sa. Tiež môže nastať strata sebakontroly a ovládania. Duša zhi stelesňuje našu vôľa a pamäť. Zodpovedá za dlhodobé uloženie informácií do pamäte. Je našou motiváciou, sústredenosťou, odhodlaním, hybnou silou. Keď je oslabená máme slabú vôľu a nič sa nám nechce. Sme leniví a ospalí. Čo posilňuje obličky? Patrí k nim slaná chuť a skôr ochladzujúce potraviny. Práve nimi sa ochlaďme v horúcom lete. Jedzme morské i sladkovodné ryby. K tomu pridajme všetky strukoviny, ktoré poznáme, pretože prirodzene posilňujú správne funkcie obličiek. Obilniny kombinujte každý týždeň s inou strukovinou. Výber je bohatý – šošovica oranžová aj klasická hnedá, bôb, mungo a fazule od výmyslu sveta – ľadvinka, adzuki, biela, či strakatá. Varte ich s bobkovým listom, rascou a morskými riasami. Najlepšie sú hijiki. Nielenže patria medzi najvýživnejšie ale aj najmenej páchnu typickou rybaco-riasovou vôňou. Soľte s mierou a pite veľa vody obohatenej o koloidné minerály. Zohrejte svoje telo pri aktívnom športe, vypoťte toxíny a zlú náladu. Behajte, skáčte, korčuľujte, bicyklujte, choďte do posilňovne. Posilnite si aj pevnú vôľu vlastnými predsavzatiami a učte sa s deťmi naspamäť básničky. Pokiaľ cítime harmóniu po psychickej aj fyzickej stránke, dokážeme zvládnuť akékoľvek situácie a emócie s nimi spojené. Chce to ideálnu stravu šitú na mieru, dostatok spánku, vyváženie mentálnej práce a pohybu, alebo fyzickej práce a odpočinku. Ak cítime, že psychická nepohoda prerastá do niečoho vážneho, robíme v niektorom smere zásadnú chybu. Vtedy pomôžu rôzne očisty tela i duše, prípadne silnejšia bylinná liečba. Každá emócia však ovplyvní viac ako jeden orgán. Nikto z nás nie je vyhranený typ. Kráčame životom a stretávame sa s rôznymi emóciami. Záleží len na našom zdravotnom stave a harmonickom fungovaní vnútorných orgánov a jednotlivých systémov, či dokážeme dobre prijímať všetky emócie a spracujeme ich tým správnym smerom. Keď nebudeme s emóciami pracovať, budeme ich potláčať a bojovať s nimi, môžu sa nám hlboko vryť do podvedomia a ovplyvňovať naše konanie po celý život. Máme však aj možnosť ich s pokorou prijať a oni sa transformujú a nezrania nás.
Vývar pre dušu (proti depresii): Vo väčšom množstve vody uvarte spolu datle, sladké drievko (sladovka hladkoplodá), pšeničné otruby alebo plevy. Nechajte niekoľko minút povariť. Potom vývar popíjajte a zjedzte. Uvoľňuje pocity úzkosti, smútku, napätia.
text_ Anna Kanovská