Kliknite na obálku časopisu a PRELISTUJTE SI!

                 
                 
                 

JEDNOHUBKY

Tapas – Meze – Fingerfood, sú v každej krajine obľúbené. Chutné malé jedlo, teplé alebo na studeno, na tom nezáleží. Podstata tkvie v prevedení a chuti. Takže, ak čakáte hostí a chcete im ponúknuť niečo špeciálne k chladenému rosé, ktoré už máte v chladničke a neviete, čo by to malo byť, tak tu je malá inšpirácia.

Bresaola s hruškou

12 kúskov
2 – 3 hrušky
12 plátkov bresaoly
Zrelú hrušku ošúpeme, potrieme limetovou alebo pomarančovou šťavou a obalíme ju do plátku, dvoch bresaoly. Môžeme použiť napichovátka.

Prosciutto crudo s melónom

27 kúskov
1 melón Orange flesh (alebo Cantaloupe)
15 – 30 plátkov prosciutta
Melón prerežeme na polovicu, vydlabeme semienka, ešte raz prekrojíme a vzniknuté štvrťky ešte rozdelíme na tretiny. Potom z každého mesiačika odrežeme šupku a prekrojíme ho na tri časti. Na napichovátko ako plachtu natiahneme prosciutto niekoľkými prepichnutiami a nakoniec osadíme do melóna.

Indický batôžtek

9 kúskov
1 plát listového cesta na štrúdľu (filo)
100 g posekaného póru 
1 zelený 20 cm dlhý list póru
50 g ovsených vločiek
1ČL korenia garam masala
½ hrubostennej červenej papriky posekanej nadrobno
2 PL oleja
1 vajíčko
soľ, korene, kúsky čili papričky
Na oleji opražíme posekaný pór, posolíme, okoreníme, pridáme pár sušených čili kúskov. Potom pridáme garam masalu, ovsené vločky, pridáme 1dcl vody a necháme dusiť do mäkka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Zatiaľ do vriacej vody vložíme na 20 sekúnd pórový list a hneď ho prelejeme ľadovou vodou. Ten necháme odkvapkať a narežeme z neho 20 cm dlhé a cca 3 – 4 mm široké pásy. Potom rozrežeme cesto 4 rezmi na 9 rovnakých štvorcov. Štvorce potrieme rozšľahaným vajíčkom, do stredu dáme za lyžicu hmoty, posypeme paprikou, vytvoríme balíček a previažeme ho špagátom z póru. Pečieme pri 150 stupňoch C do zlatista.
Mäsové guľky
20 kúskov
500 g mletého mäsa (pol na pol bravčové a hovädzie)
1 PL zmesi korenín shoarma (alebo po ½  ČL koriandra, rascovca rímskeho,
čiernej horčice, 1/3 ČL senovky gréckej, 1 ČL kurkumy, 1 ČL postrúhaného zázvoru)
1 vajíčko
čerstvý rozmarín, alebo tymián na zdobenie (20 kúskov)
1PL múky (nemusí byť)
Ak nemáme shoarmu, tak na sucho na panvici opečieme korainder,  rascovec, senovku a horčičné semeno. Keď semienka začnú pukať (nesmú však prihorieť) tak ich dáme bokom, pomelieme a pridáme k nim ostatné koreniny. Zmiešame s mäsom, vajíčkom a múkou a tvarujeme guľky. Ukladáme na plech a pečieme do zlatista asi na 180 stupňoch C. Dozdobíme bylinkami.

Cukinové slimáky

2 cukiny pokrájané na 3mm plátky
100g bryndze
30g masla
korenie
1PL posekaných tymiánových lístkov
lístky rukoly a čakanky
2 PL olivového oleja
Plátky cukiny poukladáme na papier na pečenie na plech, pretrieme olejom a pečieme do mäkka. V miske si vymiešame bryndzu s maslo, korením a tymiánom. Vychladnuté kúsky cukín natierame bryndzovou pomazánku a stáčame spolu s pretŕčajúcimi lístkami rukoly a čakanky do špirály. 

Témy: 

Rubriky: 

AKTUÁLNE ČÍSLO

ZIMA 2017

VYDAVATEĽ

BADAM CREATIVE, s.r.o.

 

KONTAKT

 

0903 442 220

 

horoskopy@alternativ.sk

info@badamcreative.sk

 

HOROSKOPY & LIFESTYLE

 

Moderný a alternatívny štvrťročník   o tele a o duši