Kliknite na obálku časopisu a PRELISTUJTE SI!

                   
                   
                   

EKOkuchyňa

Srdcom každej domácnosti je kuchyňa. Jej dizajn prešiel mnohými zmenami, takisto aj doplnky, obsah špajze či moderné pokrmy. Ako nazerať na súčasnú ekologickú kuchyňu? Začneme zariadením kuchyne, pridáme doplnky a pomôcky, umyjeme riad, nakúpime v duchu zero waste, pridáme štipku čerstvosti a nakoniec zatočíme s odpadom.

Zariadenie kuchyne
Trh ponúka nespočetné množstvo variácií kuchynských liniek. V ekologickej kuchyni uprednostnite drevo s vhodnou povrchovou úpravou, alebo siahnite po recyklovaných materiáloch. PaperStone – kamenný papier vzniká zmiešaním a lisovaním recyklovaných vlákien papiera so živicou, bez toxických prísad, ktoré by zaťažovali životné prostredie. Vzniká tak vzhľadovo zaujímavý a trvalý kuchynský nábytok, ktorého prednosťou je vysoká hygienickosť materiálu, odolnosť proti horeniu, oteru, kyselinám a vode.
Súčasné spotrebiče sú v spotrebe energie oveľa šetrnejšie ako ich predchodcovia a úsporu energie si na účte rozhodne všimnete. Chladničku s mrazničkou umiestnite mimo dosahu tepelných zdrojov a rúry. Ich otváranie minimalizujte. Rúru na pečenie vo väčšine prípadov netreba predhrievať dlhšie ako cca 10 minút.
Pri varení uplatňujte hlavné ekoprincípy: veľkosť horáku voľte podľa veľkosti hrnca, používajte pokrievky a tlakové nádoby. :)

Umývanie riadu
Umývate riad ručne alebo používate umývačku?
Každý spôsob má svojich stúpencov aj odporcov a dá sa naň pozrieť z rôznych uhlov pohľadu:
Ekologicky – pri ručnom umývaní je nulový elektro odpad. Či sa rozhodnete umývať riad ručne alebo zainvestujete do umývačky, používajte ekologické čistiace prostriedky.
Zdravotne – kvôli kontaktu s čistiacim prostriedkom na rukách a vdychovaniu výparov voľte prírodné prostriedky. Osvedčenými pomocníkmi pri ručnom umývaní sú aj pomarančový čistič na odstraňovanie mastnoty a čistiaci piesok z mydlových orechov. Je to mletý vápenec (jemné abrazivo), jedlá sóda (rozpúšťa nečistoty, pohlcuje pachy) a prášok z mydlových orechov (odmasťuje).
Bezpečnostne – hlavne v rodinách s malými deťmi, staršími ľuďmi a domácimi miláčikmi hrozí riziko otravy silnými čistiacimi prostriedkami pri náhodnom požití, a preto je opäť voľbou ekologická „chémia“
Ekonomicky – je možné využitie bežných „surovín“ z domácnosti napr. citrón, kyselina citrónová, jedlá sóda, minerálka, ocot, alebo v záhrade napr. koreň mydlice lekárskej či v prírode plod pagaštanu konského.
Pravidelne sa treba starať aj o odpadové potrubie a sifóny prírodným bakteriálnym čističom na báze enzýmov, ktoré rozkladajú organické usadeniny v odpadoch.
Súčasťou mnohých domácností sa už stala umývačka riadu. Ušetrí nielen prácu, ale aj množstvo vody a energie. Novinkou sú parné umývačky, ktoré spotrebujú oveľa menej vody a sú účinnejšie, pretože para čistí intenzívnejšie ako voda.

Tipy na efektívne ručné umývanie riadu:
● umývať čo najskôr po použití, aby sa predišlo zaschnutiu zvyškov
● nemastné riady stačí len pretrieť a opláchnuť teplou vodou
● riad rozdeľte podľa krehkosti a stupňa znečistenia: sklo a porcelán, taniere, plastové a drevené riady, príbory, hrnce a panvice
● prednosť má menej znečistený
● mastnejší alebo pripálený najprv nechajte odmočiť aj s trochou saponátu, prípadne s prídavkom sódy bikarbóny (jedlej sódy)

2 spôsoby ručného umývania:
v napustenom dreze (používajú ho aj mnohé reštauračné zariadenia kvôli vysokej efektívnosti nákladov) – využite dvojdrez alebo pomocný lavór či odkvapkávač, používajte teplú vodu (cca 38-40 °C), na oplachovanie stačí studená, drez stačí napustiť iba do polovice objemu, saponát prilievajte až po napustení vody
pod tečúcou vodou – na kuchynskú batériu nainštalujte perlátor alebo iný regulátor prietoku vody, čím sa zníži spotreba aj o 20-30%, umývajte v teplej vode, počas samotného čistenia vodu zastavte, oplachujte slabším prúdom studenej vody

Lesk umytého riadu dosiahnete odkvapkávaním vo zvislej polohe.
Mechanické pomôcky na čistenie vyberajte z prírodných materiálov alebo také, čo sa dajú prať. Pri väčšine prírodných rastlinných či živočíšnych materiálov nie je potrebná ďalšia energia na ich spracovanie, nevznikajú toxické medziprodukty, ani nie je potrebné pridávať rôzne stabilizátory a zmäkčovadlá. Po ich opotrebovaní sú kompostovateľné alebo inak ľahko rozložiteľné

Biozáhradka
Nemáte záhradu? Nezúfajte!
Súčasný trh ponúka stále pestrejší výber črepníkových rastlín – paradajky, baklažán, jahody, zemiaky, paprika, uhorky, ovocné stromčeky či bobuľové ovocie, ktoré sú vhodné na terasy alebo balkóny.
A okenný parapet má predsa každá domácnosť. Už aj len táto minimalistická biozáhradka vie potešiť svojou pestrosťou a dá sa využívať celoročne :)
V kvetináčoch sa darí listovým šalátom, špenátu, ale aj reďkvičke a cibuľke. Stále viac stúpa popularita dochucovania jedál čerstvými bylinkami. Nič nebráni si niektoré z nich pestovať aj v domácich podmienkach napr. medovku, mätu, šalviu, pažítku, bazalku atď. Jedálniček môžete obohatiť aj naklíčenými semenami ako žerucha, reďkev, alfalfa, horčica, mungo, šošovica, slnečnica, mak. Keď k tomu pridáte aj recyklovanie použiteľných častí rastlinných zvyškov, tak máte veľmi širokú paletu vlastnej biozeleniny. Vrcholové odrezky z petržlenu, zeleru aj mrkvy vyženú novú vňať, cibuľu a cesnak sa zazelenajú, čínska kapusta aj stonkový zeler nanovo podrastú... Nechajte sa uniesť na vlnách vlastnej fantázie a nebojte sa experimentovania! Zážitky a chute vám budú odmenou.

Zero waste
Konzumná spoločnosť je založená na masívnej produkcii a ešte masívnejšej konzumácii tovarov najrôznejšieho druhu, často jednorazových. Aký to má dopad? Ten viditeľný voľným okom a na každom kroku je všadeprítomný odpad. Zodpovedným správaním viete jeho množstvo radikálne minimalizovať. Konečným cieľom nie je nulový odpad. Snaha sa zameriava na čo najnižšiu možnú mieru vytvárania odpadu a zároveň sa vytvorený odpad čo najefektívnejšie triedi. Nevyužiteľný zvyšok potom tvorí minimálne množstvo komunálneho odpadu. Kuchyňa poskytuje široký záber zníženia odpadovej stopy. Začína sa v momente nákupu. Vyberajte potraviny bez obalu, prípadne vo väčších baleniach.
Na nákup si noste svoju tašku a na ovocie, zeleninu a pečivo vlastné vrecká. Môžete dopoužívať staré plastové, alebo si zaobstaráte plátenné a sieťované. Niektoré trvanlivé potraviny sa dajú nakúpiť vážené. Doma ich potom uchovávajte v dobre uzatvárateľných nádobách. Vo väčších mestách sa už pomaly začína rozširovať ponuka bezobalových predajní. Dovtedy musíte zapojiť vlastnú fantáziu a detektívne schopnosti.

Odpady
Priemerný Bratislavčan vyprodukuje 446 kg odpadu ročne, čo predstavuje viac ako kilogram za deň. A z toho sa zrecykluje iba necelá štvrtina :( Prvým predpokladom je odpad vôbec nevytvárať. Najlepší je taký odpad, ktorý ani nevznikne – zero waste. Keď ho už vytvárate, tak minimalizujte jeho množstvo. No a na záver. Tento vzniknutý odpad zodpovedne trieďte. Pomáhate životnému prostrediu globálne ale aj lokálne, ste ohľaduplní k budúcim generáciám, chránite zdravie sebe a svojim blízkym a v neposlednom rade ušetríte nemalé finančné prostriedky na väčšinou zbytočný obalový materiál. A to už stojí zato! Základné triedenie odpadov by malo byť súčasťou každej domácnosti. Vytrieďujte plast, papier, sklo, kov, bioodpad.
Nakladanie s bioodpadom je v súčasnosti stále viac diskutovaná téma. Organické zvyšky nepatria do komunálneho odpadu a nemali by byť súčasťou skládkovania. Na skládke sa totiž za anaeróbnych podmienok (bez prístupu vzduchu) rozkladajú a vzniká skládkový plyn, ktorého prioritnou zložkou je metán. Metán prispieva ku skleníkovému efektu približne 21-násobne viac ako hlavný skleníkový plyn oxid uhličitý, ktorý vzniká pri aeróbnom rozklade biologického odpadu. Práve však schopnosť bioodpadu produkovať metán sa dá využiť v reaktoroch bioplynových staníc.

Kompostovanie a vermikompostovanie
Medzi najstaršie a najpoužívanejšie metódy spracovania biologických rozložiteľných komunálnych odpadov patrí kompostovanie. Zároveň je to prírode prirodzený spôsob ako nakladať s organickými zvyškami.
Začať kompostovať môže každý človek.
V rodinných domoch a na záhradách je veľmi rozšírené kompostovanie na vlastnom pozemku, alebo sa využíva spoločné obecné kompostovisko, kde sa zváža zelený odpad zo záhrad, parkov a cintorínov.
V posledných rokoch sa v bytových domoch stále viac rozširuje komunitné kompostovanie v spoločných kompostéroch. Doteraz takmer neznáme a zároveň málo využívané je domáce vermikompostovanie za pomoci kalifornských dážďoviek. Vo svojom tráviacom ústrojenstve dokážu veľmi rýchlo premeniť až 60 % prijatej potravy na vermikompost, čo je jedno z najkvalitnejších hnojív. Zlepšuje štruktúru a vývoj koreňového systému rastlín, obohacuje pôdu o mikroorganizmy, zlepšuje štruktúru a zadržiavanie vody v pôde, podporuje klíčenie, rast a zvyšuje výnosy plodín (o viac ako 20 %). Obsiahnuté živiny sa až o 90 % lepšie rastlinami vstrebávajú, zatiaľ čo z bežného kompostu je vyťažiteľnosť živín len 50 %.
Táto metóda je považované za najpokročilejšiu metódu kompostovania. Výhodou je, že nepozná takmer žiadne obmedzenia. Kompostovať s dážďovkami môžete pár kilogramov, ale aj stovky ton biologického odpadu; v debničkách na terase, balkóne, v pivnici či kuchyni, v záhrade, ale aj na veľkých priemyselných kompostárňach. Pri správne nastavenom kompostovaní sa netreba obávať ani zápachu.

Zdravie z kuchyne
Ak si chceme upevňovať zdravie na tele aj na duchu, tak by sme mali začať zodpovedným prístupom k sebe a svojmu okoliu. Kuchyňa – srdce domácnosti je práve tým najlepším odrazovým mostíkom na zmenu.

autor_ Jana Boleková

Témy: 

Rubriky: 

AKTUÁLNE ČÍSLO

ZIMA 2018

VYDAVATEĽ

BADAM CREATIVE, s.r.o.

 

KONTAKT

 

0903 442 220

 

horoskopy@alternativ.sk

info@badamcreative.sk

 

HOROSKOPY & LIFESTYLE

 

Moderný a alternatívny štvrťročník   o tele a o duši