Kliknite na obálku časopisu a PRELISTUJTE SI!

             
               
               

ČAROVANIE S GAŠTANMI

Krémová gaštanová polievka

POTREBUJEME

3PL masla
1 stonka zeleru
1 mrkva
1 cibuľa
3 PL nasekanej petržlenovej vňate
¼ PL pomletých klinčekov
1 bobkový list
1,2 l kuracieho vývaru
350g uvarených ošúpaných gaštanov
100 ml smotany šľahačky
1 ČL mletého bieleho korenia
soľ

PRÍPRAVA

Posekáme zeler, mrkvu a cibuľku na malé kúsky a rozmixujeme v mixéri. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme rozmixované suroviny. Povaríme asi 10 minút. Pridáme gaštany, vývar, petržlenovú vňať, klinčeky a bobkový list. Privedieme do varu a varíme asi 35 minút. Vyberieme bobkový list, potom polievku po malých dávkach rozmixujeme. Pomixovanú zmes zmiešame so smotanou, pridáme soľ a korenie a ešte raz prevaríme. Odstavíme a podávame ozdobené kúskom petržlenovej vňate.

Ružičkový kel s gaštanmi

POTREBUJEME

1 malú cibuľu
200 g gaštanov alebo z konzervy
500 ml zeleninového vývaru
20 g masla
15 g kryštálového cukru
600 g ružičkového kelu
1 PL slnečnicového oleja
soľ
korenie
šťavu z polovice citróna

PRÍPRAVA

Gaštany do kríža narežeme, povaríme asi 30 minút, ošúpeme a varíme ešte 20 minút v 250 ml vývaru. V panvici necháme skaramelizovať cukor s maslom, pridáme uvarené osušené gaštany a popražíme ich do zlatohneda. Medzitým povaríme prekrojené ružičky kelu v druhej polovici vývaru 15 minút. Na masle opražíme cibuľku, pridáme kel, okoreníme, posolíme, poprášime štipkou tymianu. Pridáme posekané gaštany, krátko spolu podusíme a podávame.

Tagliatelle s gaštanmi

POTREBUJEME

400 g cestovín uvarených al dente
1 pokrájanú mrkvu
1 pokrájaný petržlen
2 pokrájané zelerové stonky
1 pokrájanú cibuľku
70 g masla
4 bobkové listy
1 kúsok kôry škorice
400 g na jemno pokrájaného jahňacieho mäsa
500 ml kuracieho vývaru
štipku muškátového orieška
2PL paradajkového pyré
100 ml červeného vína
tymianovú vňať

PRÍPRAVA

Na cibuľu  pridáme koreňovú zeleninu, po chvíli mäso s vínom a ostatnými surovinami, okrem vývaru. Ten len postupne prilievame, zmes dusíme a občas premiešavame. Keď mäso zmäkne pridáme tagliatelle a posypeme tymianovou vňaťou.

Koláčiky s gaštanovým pyré

POTREBUJEME

1 cesto na croisanty (alebo lístkové)
250 g gaštanového pyré
200 g marcipánu
1 pevnú hrušku vhodná na varenie
1 šľahačku
5 klinčekov
2 badiánové hviezdičky
1 vanilínový cukor
1 šťavu z polovice citrónu

PRÍPRAVA

Do formy na muffiny vložíme cesto, zasypeme ho fazuľou kvôli zaťaženiu a krátko upečieme na 180 stupňov. Vyberieme z rúry a odstránime fazuľu. Do stredu koláčika vložíme kocku hrušky (2x2 cm), ktorú sme krátko povarili vo vode s vanilínovým cukrom, badiánom, klinčekmi a citrónom. Prikryjeme ju gaštanovým pyré a naň položíme placku z marcipánu. Dáme zapiecť do rúry na asi 20 minút na 150 stupňov. Podávame s čokoládou a šľahačkou.

Témy: 

Rubriky: 

AKTUÁLNE ČÍSLO

JAR 2017

VYDAVATEĽ

BADAM CREATIVE, s.r.o.

 

KONTAKT

 

0903 442 220

 

horoskopy@alternativ.sk

info@badamcreative.sk

 

HOROSKOPY & LIFESTYLE

 

Moderný a alternatívny štvrťročník   o tele a o duši