Podľa tradičnej čínskej medicíny môže mať bolesť niekoľko príčin. Spôsobuje ju predovšetkým nadmerná intenzita živlov ako je chlad, vietor, vlhko a horúčava, ktoré ohrozia niektorú časť nášho tela. Veľmi častou príčinou bolesti býva aj stagnácia krvi a fyzické preťaženie tela, ktoré sme už všetci zažili po poctivom športovom výkone, alebo usilovnej práci v záhrade, dome či byte. Všetky tieto príčiny sa môžu prejaviť bolesťou vo vnútri tela, no môžu postihnúť aj kĺby, čoho následkom sú boľavé kolená, členky, lakte a zápästia... Ako si pomôcť?

ODHAĽTE PRÍČINY PODĽA ČÍNSKEJ MEDICÍNY

3. ČASŤ – KONČATINY A KĹBY

Ako rozpoznáme, čo je príčinou našej bolesti? CHLAD Pocit chladu, zimomravosť, pokožka je bledá, biela, alebo má nádych do fialova, nutkanie zohriať si postihnutú oblasť, kŕče, zhoršená pohyblivosť až úplné stuhnutie svalov, skrátenie šliach VIETOR Bolesti, ktoré kolujú z miesta na miesto: raz bolí lakeť, potom zápästie, a nakoniec hlava. Prichádza pocit stuhnutia a vyčerpanosti, môžu sa objaviť aj závraty. VLHKO Prejavuje sa opuchmi, pocitmi ťažoby a mierneho chladu. HORÚČAVA Prejavuje sa postmi tepla, pálenia, je to skôr ostrá bolesť – bodanie, pichanie. STAGNÁCIA KRVI Bolesťje presne lokalizovaná, najviac sa prejavuje, keď sa nehýbeme, zhoršuje sa večer, respektíve v noci. Lokalizácia príčiny bolesti na jazyku: Fialový jazyk – chlad Výrazne červený jazyk – horúčava Biely povlak na jazyku – chlad Opuchnutý jazyk – vlhko Povlak dožlta – horúčava a vlhko Tmavé bodky na stranách jazyka – stagnácia krvi (hlavne v pečeni) Tieto symptómy sa môžu rôzne nakombinovať v prípade nesprávnej životosprávy, alebo vonkajšieho napadnutia prírodnými živlami. Je dobré poznať aj mikrosystém jazyka – body, kde sú lokalizované jednotlivé plôšky vnútorných orgánov na jazyku. Potom vieme bližšie špecifikovať, kde sa usídlil škodlivý prírodný živel a pokúsiť sa hodostať z telavon, aby sa nám uľavilo. Na špičke jazyka je srdce, po stranách pečeň a žlčník, na koreni (bod, kde je jazyk prirastený k hrdlu) sú obličky. Pľúca vidíme v prvej tretine jazyka a žalúdok v strede. Na stranách špičky jazyka sledujeme stav sleziny. Zmena farby, povlak, prípadne opuch na jednotlivých bodoch jazyka signalizuje disharmónie na konkrétnych orgánoch v našom tele. Kolená a členky Celkové oslabenie kostí cíti veľa ľudí najskôr na kolenách. Starším ľuďom a aj tehotným ženám zasa často opúchajú členky. Oba tieto kĺby patria do orgánového systému obličiek a močový mechúra, ktorý ovplyvňuje stav všetkých kostí v tele, zubov, vlasov, uší a sluchu. Cez vnútornú stranu kolien a členkov prechádzajú energetické dráhy obličiek, pečene a sleziny. Cez prednú a vonkajšiu stranu kolien a členkov prechádzajú energetické dráhy močového mechúra,žlčníka a žalúdka. Vonkajšie príčiny bolesti: Práve spomínané živly môžu napadnúť niektorú z energetických dráh a následne vyvolať bolesť. Ak je to chlad, bolesť je skôr tupá s pocitom chladu. Úľavu vnímame, ak si miesto zohrejeme, natrieme hrejivou masťou a pomasírujeme. Vietor spôsobuje sťahovavé bolesti po tele. Je dobré ho vypudiť z tela akupunktúrou, inak bude stále kolovať po celom tele a každú chvíľu nás bude bolieť iná časť tela. Vietor sa môže do tela dostať jednak za zlého veterného počasia, pri prievane v miestnosti alebo z klimatizácie. Nápomocné môžu byť bylinky – hlavne mačací pazúr, škorica (ak je prítomný aj chlad) alebo mäta (ak je prítomná aj horúčosť). Vlhko je sprevádzané opuchom, tupou bolesťou a pocitom ťažoby. Môžeme mať aj mierny pocit chladu, ktorý zmiernime zahriatím. Vlhko vylúčime stravou – vareným pšenom, slzovkou, špargľou, petržlenom, zelerom, hlávkovým šalátom, huba polyporus. Obeh vody podporíme ručnou lymfodrenážnou masážou. Hlavne v členkoch býva často zablokovaná. Vnútorné príčiny bolesti: Oslabené vnútorné orgány, ktoré súvisia s kolenami, členkami a kosťami všeobecne – najmä obličky, pečeň a slezinu, je dobré stále vyživovať a tonizovať. Pomôže strava aj bylinky. Energiu obličiek si vyčerpávame nadmernou prácou bez odpočinku, dlhou chôdzou alebo prácou, pri ktorej stojíme, ale tiež nadmernou sexuálnou aktivitou, stimulantami, drogami, kávou. Oslabuje ich aj nadmerný chlad, ktorý vedia vyvolať aj potraviny, ktoré prijímame – priveľa studenej surovej stravy, mlieko a mliečne výrobky, studené nápoje, zmrzlina, ľad. OBLIČKY posilníme hlavne konzumáciou pšena, tmavej fazule, špargle, pažítky, rias, klíčkov, vlašských orechov. Cez obličky posilňujme kosti a kĺby. Obmedzíme soľ – údeniny, salámy, šunku, slané pochutiny. SLEZINE najviac prospieva prirodzene sladká chuť, ktorá je v obilninách– ryža, pohánka, jačmeň, ovos, moruša, čierny sezam, gaštany, listové šaláty. Cez slezinu podporujeme správnu krvotvorbu, a tým aj prekrvenie všetkých kĺbov, svalov a šliach v tele. Funkciou sleziny je aj vytiahnuť z potravy všetku energiu a posielať ju do celého tela. Ak je oslabená, tvorí sa vlhkosť, ktorá je ťažká a padá dolu do spodnej časti tela. Slezinu oslabujú sladkosti, ktoré obsahujú príliš veľa cukru, ale tiež mlieko a mliečne výrobky, ktoré generujú vlhkosť a chlad v tele. Pijeme dostatok tekutín, ideálne teplú prevarenú vodu. Myseľ zamestnávame hlavne užitočnými vecami, relaxujeme prácou s hlinou a v záhrade, meditujeme. PEČEŇ vyživíme prirodzene kyslou chuťou – konzumujeme pór, paradajky, jablká, marhule a zelenú zeleninu ako je brokolica, špenát, romanesco... Cez pečeň podporujeme šľachy. Nadmerná kyslosť a priveľa tukov však pečeni škodia a preto z jedálnička vylúčime klasický ocot, rafinované tuky, mastné mäso a slaninu. Pečeň sa oslabí aj vtedy, ak dlhodobo potláčame emócie – najmä hnev a smútok. Nespracované emócie môžu v pečeni vyvolať vnútorný vietor alebo aj horúčosť. Tie sa môžu odraziť aj v energetických dráhach, a preto nás začne pobolievať pod pravým rebrom alebo bolesť vystreľuje do celej dolnej končatiny (ischias). Prípadne horúčosť stúpa hore ako plamene ohňa a máme vysoký tlak alebo migrénu. STAGNÁCIA KRVI je skôr ostrejšia bolesť, ktorá je lokalizovaná na jednom mieste. Príčiny stagnácie krvi sú zvyčajne vnútorné a vonkajšie terapie ako masáže, či masti môžu skôr zhoršiť situáciu. Dôležité je popíjanie čajíkov hlavne z černohlávku, bobkového listu, komonice lekárskej... Krv dokáže riediť a rozhýbať aj väčšina húb – najviac uchovec bazový (aurikulária) a huba reishi, podobnú funkciu majú aj marhuľové jadierka. Pijeme veľa tekutín, aby krv nebola príliš hustá. Potravinami podporujeme krvotvorbu – kozumujeme vaječný žĺtok hovädzí vývar, listové šaláty, baklažán, pór, čerešne, čučoriedky, čierne ríbezle, šťavnaté ovocie, domáce fazule, aróniu. Lakte a zápästia Najčastejšie sa stretávame s tenisovým alebo golfovým lakťom. V oboch prípadoch je najčastejšou príčinou bolesti preťaženie, alebo nezvyk na určitý druh pohybu. Sú však aj ľudia, ktorí sa sťažujú na tenisový alebo golfový lakeť, aj keď tieto športy nehrali nikdy. Vtedy môže byť príčinou aj napadnutie živlami zo zlého počasia, alebo aj z nesprávneho fungovania vnútorných orgánov. Pri zápästiach spomenieme hlavne karpálny tunel, na ktorý ľudia najviac trpia. Operácie v tomto prípade pomáhajú len nakrátko, často ich treba niekoľkokrát zopakovať. Vonkajšie príčiny bolesti: Okolo lakťov a zápästí nám prechádzajú energetické dráhy srdca, perikardu a pľúc – z vnútornej strany ruky od dlane. Na vonkajšej strane a po bokoch sú dráhy tenkého a hrubého čreva a troch ohrievačov (prepojenie troch častí tela – vrch, stred a spodok). Patogény nepriaznivého počasia – chladu, vlhka, vetra, horúčavy sa môžu dostať cez pokožku do týchto dráh a spôsobiť bolesť, ktorú sme už jednotlivo popísali podľa typu živlu. Je na každom z nás vedieť sa vhodne obliecť a predchádzať nepriazni počasia. Za vonkajšiu príčinu považujeme aj spomínané preťaženie. Vtedy pomôžu masáže, tejpovanie (spevnenie špeciálnymi páskami), rôzne bandáže a akupunktúra. Dôležitý je aj pravidelný tréning, nie len občasný a nárazový, ktorý problematickú časť príliš zaťažuje. Vnútorné príčiny bolesti: Vnútorné príčiny súvisia tiež s energetickými dráhami, ktoré prechádzajú okolo lakťov a zápästí a s vnútornými orgánmi, ktoré k nim patria. V tomto prípade je dôležité spomenúť predovšetkým trávenie, ktoré najčastejšie spôsobuje bolesti v oblasti lakťov a zápästí. Cez tenké a hrubé črevo prechádza každý kúsok potravy a nápojov, ktoré sme počas dňa skonzumovali. Vstrebávajú sa tu živiny a tekutiny. Tieto dva orgány sú veľmi citlivé na akékoľvek excesy v stravovaní. Ak jeme priveľa surovej stravy, mlieka a mliečnych výrobkov – zachladzujeme ich. Následkom je hnačka, nechutenstvo, pocity chladu... Ak nám chutí čokoľvek pečené, vyprážané, grilované, korenisté, údené, alebo tuhá strava bez štiav (napr. suché ryžové chlebíky, biely chlieb a pečivo atď.), tak dávame tenkému a hrubému črevu príliš veľa zohrievajúcich potravín a v orgánoch vzniká vnútorná horúčosť. Prejaví sa zápalmi, zápchou, rôznymi vredovitými ochoreniami a môže vyústiť až do závažných a chronických problémov s tráviacimi orgánmi. Zápästia sú v čínskej medicíne niečo ako hranica medzi vnútrom a vonkajškom. Ak je naše vnútro priveľmi zaťažované nesprávnou stravou a hlavne ochoreniami z horúčosti (zápaly), organizmus sa snaží tú škodlivinu “vyhodiť“ z tela von a rieši to cez hranicu na zápästí. Toto býva častou príčinou blokád v oblasti zápästného kĺbu. Zároveň sa bolesť môže šíriť po dráhach napr. tenkého čreva, v ktorom prebieha zápalový proces, a vtedy bolesť cítime aj v ramene, alebo v lopatkách. V prípade opakovaných problémov je užitočné zmeniť stravu – jesť veľa potravín bohatých na šťavy ako je varená, dusená, parená zelenina a obilniny, listové šaláty, určitý podiel čerstvej zeleniny a ovocia a piť veľa teplej vody. Tieto potraviny pomáhajú vylúčiť z tela škodliviny, horúčosť vo forme zápalov a vlhkosť. Lakte a zápästia sa občas zablokujú aj z nespracovaných emócií. Nezabúdajme na to, že nimi prechádzajú dráhy srdca a perikardu, ktoré potrebujú veľa lásky a citlivé riešenia problémov... text_ Anna Kanovská